CEC-ul pune pensiile pe card

Joi, 08 Decembrie 2005, ora 04:03
1327 citiri

Intrucat Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) este si distribuitor de pensii, institutia ar putea pune pensiile pe card, oferind pensionarilor si posibilitatea accesarii unui mic credit pana ce le vine pensia acasa. Ieri CEC a lansat primele trei tipuri de carduri si vrea sa emita pana in iulie 2006 circa 120.000 de astfel de instrumente de plata si credit.

Incepand de ieri, CEC are 1.000 de puncte de depunere sau transfer de numerar cu cardul (sau POS-uri - care nu permit efectuarea platilor, deocamdata) si 137 de automate bancare de numerar (ATM-uri) functionale si doreste sa creasca numarul acestora pe masura ce reteaua informatica a bancii se imbunatateste, spune vicepresedintele Cristian Tudorancea. CEC a lansat ieri trei carduri de debit pe platforma MasterCard si Visa, dedicate persoanelor si companiilor, care nu pot mijloci plati, deocamdata, intrucat nu exista contracte semnate cu furnizorii de servicii si utilitati, si intrucat reteaua informatica mai are nevoie de imbunatatiri. Noile carduri permit, insa, companiilor care vor sa le ofere angajatilor lor virarea salariului pe card si posibilitatea accesarii unor credite A"descoperit de contA", sa negocieze dobanda imprumuturilor. Creditul A"descoperit de contA" (numit si A"overdraftA") va fi accesat in limita a trei venituri lunare nete, cu o dobanda negociabila, care pleaca de la un maxim de 14% pe an plus costuri de administrare de 1,8%. Noile carduri permit retragerea de numerar de la ATM-urile CEC, care au fost amplasate in numar mare in orasele mijlocii si mici (sub 50.000 de locuitori), unde se afla cei mai multi din clientii CEC. Cardurile pot fi folosite in reteaua comerciantilor romani sau internationali si in curand vor permite si pensionarilor care isi primesc pensia prin intermediul institutiei de credit sa acceseze un mic credit de tipul A"descoperit de contA" pana la primirea pensiei. Tudorancea spune ca noile carduri vor putea fi in curand acceptate online prin sistemul informatic protejat 3D Secure. CEC nu doreste sa duca, insa, propriile POS-uri la comercianti. CEC are circa opt milioane de produse aflate in prezent in circulatie, unele carnete CEC datand din anii A'50, spune Tudorancea.

El estimeaza numarul clientilor CEC in jurul a 2-3 milioane. Vicepresedintele a mai spus ca institutia ce urmeaza sa fie privatizata pana in primavara anului viitor doreste sa aiba o retea de 250-300 ATM-uri si alte 200-300 de POS-uri, fata de cele 1.000 existente- pentru a acoperi intreaga retea de 1.400 de sucursale.

Bogdan Tudorache

Averea