CEC va semna, joi, contractul de imprumut cu BERD, in valoare de 10 mil. euro, pentru finantarea IMM

Miercuri, 23 Mai 2007, ora 14:39
993 citiri

Casa de Economii si Consemnatiuni va semna, joi, contractul de imprumut de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), in valoare de 10 milioane euro, destinat finantarii intreprinderilor mici si mijlocii care activeaza in zona rurala.

Fostul presedinte al CEC Eugen Radulescu a declarat, la inceputul saptamanii trecute, ca banca ar putea pierde un imprumut de 10 milioane de euro de la BERD, destinat IMM-urilor din zona rurala, intrucat banca nu are cine sa semneze documentele. Acordul de imprumut urma sa fie semnat in data de 14 mai la Bucuresti.

In urma cu aproape doua saptamani, Radulescu a fost inlocuit de Radu Gratian Ghetea, care nu a putut semna documentul la data stabilita, intrucat nu avea avizul BNR, pe care l-a primit insa, miercuri, 16 mai.

Ghetea a aratat ca negocierile cu BERD au fost finalizate, ramanand doar de stabilit momentul la care oficialii institutiei financiare internationale urmeaza sa vina in Romania pentru semnarea actelor. Persoana care va semna documentul din partea CEC va fi desemnata de noul Consiliu de Administratie al bancii.

Tot joi va fi prezentata public si noua strategie a bancii, dupa schimbarea conducerii institutiei de credit.

Presedintele si doi vicepresedinti ai CEC au fost revocati, in data de 11 mai, din functie. Decizia a fost luata in AGA, convocata de reprezentantii Ministerului Economiei. Statul este unic actionar al bancii.

CEC este singura banca comerciala din Romania care nu a fost privatizata. Procesul de privatizare a fost oprit in luna decembrie a anului trecut, dupa ce statul a primit o singura oferta, de la National Bank of Greece, considerata prea redusa. Banca elena a oferit 560 de milioane de euro pentru pachetul majoritar de actiuni.

CEC, cea mai veche institutie bancara din Romania, a fost denumita "banca poporului" in timpul regimului comunist. Banca detine o retea de unitati extinsa in zonele rurale ale tarii, ceea ce ar oferi unui eventual investitor strategic o pozitie favorabila pe a doua mare piata de retail bancar din Europa Centrala si de Est.

Bloombiz

(Sursa: Mediafax)