Comisia de ancheta in cazul CEC: Un singur credit de peste 700.000 euro acordat in 2013

Miercuri, 11 Decembrie 2013, ora 15:31
1520 citiri
Comisia de ancheta in cazul CEC: Un singur credit de peste 700.000 euro acordat in 2013

Presedintele Comisiei de ancheta privind activitatea CEC, Cosmin Nicula, a declarat, miercuri, ca, asa cum rezulta din documentele prezentate de banca, in 2013 s-a acordat un singur credit de peste 700.000 de euro pentru persoanele fizice.

Afirmatia contrazice declaratia acestuia din prima zi de audieri, luni, cand Nicula preciza ca CEC a acordat in 2013 patru credite de peste un million de euro pentru persoane fizice si un credit de peste 700.000 de euro, acelasi numar de credite anuntandu-l, luni, si directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza.

Intrebat, miercuri, cate credite s-au dat anul acesta persoanelor fizice, Nicula a raspuns: "Pentru persoane fizice, anul acesta s-a dat un singur credit de peste 700.000 de euro. Nu am folosit nume, vorbim de un singur credit".

Despre faptul ca luni afirmase ca sunt patru credite acordate persoanelor fizice care depasesc un milion de euro, Cosmin Nicula a raspuns: "Intrebati-l pe domnul presedinte Ghetea, cred ca v-a raspuns la aceasta intrebare. Eu am o situatie foarte clara, sunt documnete clasificate, cu caracter secret. Nu vorbim de persoane, de CNP-uri, ci doar de numar. V-am spus foarte clar ca anul acesta s-a dat un singur credit de peste un million de euro".

La insistentele presei, Nicula a mai adaugat: "Eu vorbesc despre persoane fizice care au luat peste un milion de euro si din acest punct de vedere, cred ca v-am lamurit".

El a mai mentionat ca afirmatia privind cele cinci credite a reiesit din documentele prezentate, luni, in Comisie.

"Pentru persoane fizice, per total, in cursul acestui an, s-au dat in jur de 180 de credite. Noi am mers mai departe cu intrebarea si am ajuns (...)", a mai spus Nicula.

El nu a dorit sa dea alte explicatii privind diferenta de cifre anuntata in cazul creditelor pentru persoane fizice: "Aceste lucruri sunt publice si cu siguranta le veti vedea in raport. Vom trage concluzia la final".

"Nu cred ca si-a permis cineva sa ne dea informatii false, sau daca a facut acest lucru, inseamna ca situatia este complicata. (...) O sa vedeti in raport datele corecte pe care banca le-a pus la dispozitia Comisiei", a mai spus el.

Nicula a mai aratat ca a solicitat situatia creditelor acordate in perioada 2012-2013, iar Radu Ghetea a prezentat situatia acestor credite doar pentru anul 2013, motiv pentru care va veni si luni, pentru a prezenta si situatia pe 2012.

Presedintele Comisiei a mai spus ca daca senatorii ajung la o concluzie luni, atunci miercuri se va inainta raportul final Biroului Permanent al Senatului.

Despre o posibila favorizare, din partea managementului bancii, in acordarea unor credite de catre CEC, Cosmin Nicula a spus ca acest lucru va fi cuprins in raport.

Presedintele Comisiei privind activitatea manageriala a CEC Bank a declarat ca au fost unele informatii cu caracter personal din partea unor colegi din comisie, informatii care nu au fost puse la dispozitia acestora, din cauza prevederilor legii privind secretul bancar.

Nicula a mai spus ca Radu Ghetea a pus la dispozitia Comisiei informatii care vor fi cuprinse in raportul final, care se refera la creditele neperformante si creditele acordate autoritatilor locale.

"Sunt foarte multe primarii care au primit credite de la CEC Bank, vor fi cuprinse in raport", a aratat senatorul PSD.

El a precizat ca sunt multe credite care depasesc 40 de milioane de euro si care au fost acordate catre autoritatile locale.

Despre creditele acordate in cursul acestui an persoanelor fizice si juridice, Cosmin Nicula a spus ca unele din aceste informatii sunt cu caracter privat, secret si nu pot fi date publicitatii.

"Nu a putut sa faca precizari cu privire la nume, CNP, persoane fizice sau juridice, dar avem o situatie completa asupra acestor credite", a declarat Cosmin Nicula.

Directorul Directiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteza, a declarat, luni, dupa audierea in comisia de ancheta, ca CEC Bank a acordat persoanelor fizice cinci credite care depasesc un milion de euro.

La randul sau, presedintele Comisiei de ancheta, Cosmin Nicula declara, tot luni, dupa prima audiere a lui Radu Ghetea, ca membrii Comisiei nu stiu care sunt acele patru persoane fizice care au luat credite de peste un million de euro si persoana care a luat credit de peste 700.000 de euro de la CEC Bank.

#comisie ancheta CEC, #credite CEC Bank, #credite persoane fizice banci , #stiri CEC