Cosmin Nicula: CEC va da explicatii privind ultimele evenimente relatate de presa

Luni, 18 Noiembrie 2013, ora 19:06
1685 citiri
Cosmin Nicula: CEC va da explicatii privind ultimele evenimente relatate de presa

Presedintele Comisiei buget, finante din Senat, Cosmin Nicula (PSD), a declarat, luni, ca CEC va trebui sa dea "cateva explicatii" in fata subcomisiei de ancheta privind "ultimele evenimente" relatate de presa, insa a precizat ca in sedinta conducerii Senatului nu s-a discutat despre Ioana Basescu.

"Azi am propus in Biroul Permanent infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru buget-finante privind anchetarea activitatii CEC. CEC fiind o banca a statului roman, cred ca este cazul sa vina sa dea cateva explicatii cu privire la ultimele evenimente pe care le-am vazut in presa", a declarat Nicula dupa sedinta Biroului Permanent al Senatului.

Intrebat daca ancheta vizeaza creditul acordat de CEC Bank fiicei presedintelui pentru achizitionarea unui teren, el a raspuns: "Nu am discutat despre fiica presedintelui Romaniei in cadrul Biroului Permanent. Cred ca este o banca a statului si fiecare cetatean din Romania merita sa acceseze un credit atat de performant acordat de catre CEC".

Chestionat daca va fi discutat si modul in care s-a acordat "un un credit de investitii imobiliare", acesta a afirmat: "Ne intereseaza si acest subiect. Eu consider ca in Romania sunt multe persoane care pot beneficia de credite de la CEC si, daca se incadreaza ca si persoanele pe care le-ati amintit aici, sa vedem si in ce masura pot si ei sa acceseze credite".

"Categoric, la sedintele subcomisiei va fi invitat si domnul presedinte Radu Ghetea, ca sa prezinte un raport de activitate pe care o desfasoara in cadrul CEC si ulterior vom lua o decizie. Conducerea CEC si toate persoanele care sunt implicate sau asupra carora planeaza suspiciuni de coruptie sau de alta natura vor fi invitate la audieri. De asemenea, va fi invitat si vicepremierul Guvernului, Daniel Chitoiu. Vom analiza intreaga activitate manageriala a conducerii CEC condusa de Radu Ghetea", a completat Nicula.

Directori de sucursale anchetati de catre DNA

Senatorul a mai spus ca sunt directori de sucursale anchetati de catre DNA, iar activitatea trebuie sa fie cunoscuta tuturor cetatenilor, fiind o banca a statului roman.

"Cred ca cel mai in masura sa faca acest lucru este presedintele CEC, Radu Ghetea, in fata Parlamentului si noi, cei din comisie, ne-am sesizat azi si am si cerut in Biroul Permanent infiintarea acestei subcomisii. Nu ne vom suprapune cu Comisia de la Ministerul de Finante. Noi nu suntem subordonati Ministerului de Finante", a aratat Cosmin Nicula.

Liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu, a declarat, luni, ca s-a luat decizia infiintarii unei subcomisii, in cadrul Comisiei de buget-finante, care se va ocupa de creditul acordat de CEC Bank fiicei presedintelui Traian Basescu.

Sarbu a mentionat ca nu va exista un vot in plen privind infiintarea acestei comisii de ancheta, intrucat aceasta este subcomisie, in cadrul Comisiei de buget-finante si ca raportul va fi transmis Biroului Permanent al Senatului.

"S-a cerut verificarea activitatii CEC, fiindca au aparut probleme si in judete", a sustinut Ilie Sarbu.

El a mentionat ca Parlamentul nu are niciun fel de restrictii in verificarea unei institutii a statului, pentru ca reprezinta vointa poporului, astfel ca rezultatul anchetei comisiei va fi transmis organelor abilitate, de cercetare penala.

"Nu exista o institutie in Romania sa nu se supuna vointei suverane a poporului, ori Parlamentul este vointa suverana a poporului", a spus Sarbu.

Ilie Sarbu a spus ca obiectul subcomisiei de ancheta va fi sa se verifice daca acest credit a fost dat in mod corect, daca dobanda a fost una corecta.

Decizia de infiintare a subcomisiei, luata de Biroul Permanent

Vicepresedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a declarat, dupa sedinta Biroului permanent de luni, ca decizia de infiintare a acestei subcomisii a fost luata de Biroul Permanent in urma unei solicitari adresate de Comisia buget, finante, activitate bancara si piata de capital.

Dumitrescu a mai spus ca acest demers a fost facut in baza articolului 76 din Regulamentul Senatului, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete "daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva".

"A fost luata in discutie o solicitare din partea Comisiei de buget, finante, activitate bancara si piata de capital cu privire la infiintarea unei subcomisii de ancheta in cadrul comisiei de specialitate, conform articolului 76 din Regulament, care prevede ca o comisie de specialitate se poate sesiza si poate organiza astfel de anchete daca ele fac parte din obiectul de activitate materiala pe care il are comisia respectiva. Este vorba despre o comisie care va avea in vedere si ca obiectiv clarificarea aspectelor privind conformitatea activitatii bancii CEC cu regulile procedurale prevazute in Statut si in regulamentele proprii, precum si in raport cu reglementarile de supraveghere si prudentialitate", a declarat Dumitrescu.

El a precizat ca raportul subcomisiei va fi depus si va fi prezentat plenului pana la data de 18 decembrie.

Surse parlamentare au declarat anterior agentiei MEDIAFAX ca Biroul permanent al Senatului a decis, luni, infiintarea unei subcomisii in cadrul Comisiei pentru buget, finante care sa ancheteze activitatea CEC Bank, dupa scandalul creditului acordat fiicei presedintelui Traian Basescu.

Decizia a fost luata cu 10 voturi "pentru", doua abtineri si un vot "impotriva", au precizat sursele citate.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat, luni, ca formatiunea pe care o conduce va sustine infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta, in cazul achizitionarii unui teren agricol de catre Ioana Basescu, dar tema acesteia ar fi legata de contractul de imprumut incheiat cu CEC Bank.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, dupa o intalnire cu grupurile PSD, ca a discutat despre constituirea a doua comisii de ancheta pentru retrocedarile din Ardeal si implicarea unor institutii ale statului in achizitionarea de terenuri pentru persoane private, el mentionand:"Cazul Calarasi".

El a precizat ca Parlamentul are dreptul in baza Constitutiei sa faca comisii de ancheta legate de anumite situatii.

Presa a relatat recent ca fiica cea mare a presedintelui Basescu, Ioana, a cumparat un teren agricol de peste 300 de hectare in zona localitatii Nana din judetul Calarasi, consilierul prezidential Adrian Radulescu mentionand ca a consiliat-o la cumparare.

Ioana Basescu preciza joi ca in septembrie a achizitionat un teren agricol de 290,41 hectare in judetul Calarasi, contractand un credit ipotecar pe 30 de ani de peste un milion de euro si achitand din surse proprii aproape 280 de mii de euro.

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri, ca a convins-o pe fiica sa cea mare, Ioana, sa cumpere un teren de 290 de hectare, pentru ca vrea sa fie fermier si a adaugat ca, din familie, doar aceasta era eligibila pentru a primi un credit ipotecar.

Presedintele CEC, Radu Ghetea, va fi schimbat din functie, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta, intr-o interventie telefonica la RTV, mentionand ca il sustine total pe ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, in verificarea activitatii manageriale a lui Ghetea.

Ministrul Finantelor, Daniel Chitoiu, afirma, miercuri, ca a fost sunat de catre presedintele Traian Basescu, in urma cu doua-trei saptamani, care l-a rugat ca Radu Ghetea sa nu fie schimbat de la conducerea Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) Bank, fara a motiva aceasta interventie.

Seful statului a confirmat ca a avut o discutie cu ministrul Daniel Chitoiu, in 17 octombrie, in cursul careia "l-a avertizat" sa nu-l schimbe din functie pe presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, inainte de terminarea mandatului legal.

#CEC Bank credite, #subcomisie Senat CEC, #presedinte comisie buget, #Cosmin Nicula , #stiri CEC