Fondul de Garantare rezista platilor daca jumatate din banci dau faliment

Luni, 06 Noiembrie 2006, ora 16:31
816 citiri

Fondul de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar (FGDSB) putea acoperi la data de 30 septembrie, din resurse proprii si credite, platile de compensatii in cadrul plafonului de 15.000 euro/deponent in caz ca jumatate din bancile din Romania ar da faliment simultan, potrivit unui raport al FGDSB.Fondurile proprii ale Fondului de Garantare insumau 666 milioane lei (188,5 milioane euro), iar in acest moment sunt semnate acorduri pentru linii de creditare stand-by de aproximativ 130 milioane euro, potrivit reprezentantilor institutiei.

Fondul poate acoperi platile de compensatii in cadrul plafonului de 15.000 euro/deponent, din fonduri proprii si credite stand-by, pentru depozitele garantate ale persoanelor fizice si juridice "individual, la oricare institutie de credit dintr-un numar de 32 de institutii de credit (26 institutii de credit, persoane juridice romane, si sase sucursale ale unor banci straine) si simultan, la un numar de 19 de institutii de credit (14 institutii de credit, persoane juridice romane, si cinci sucursale ale bancilor straine)", se mentioneaza in raportul Fondului de Garantare.

Totusi, raportul dintre fondurile proprii si sumele garantate de FGDSB este in scadere. La sfarsitul lunii septembrie, resursele proprii reprezentau aproximativ o sutime (1,09%) din fondurile garantate, in timp ce in iunie ele reprezentau 1,24%. "Adaugand suma totala a liniilor de credit stand-by contractate pentru anul 2006, gradul de acoperire a expunerii Fondului era la sfarsitul primului semestru al anului de 2,28%, iar la finele primelor noua luni ale anului de 1,97%", se arata in studiul citat.

Volumul depozitelor garantate de FGDSB este in crestere si pentru ca, incepand cu 1 octombrie, depozitele populatiei la Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) au fost incluse in sfera de garantare a Fondului, iar din 1 ianuarie plafonul de garantare a depozitelor va creste de la 15.000 la 20.000 de euro.

Fondul de Garantare ramane insa o institutie putin cunoscuta la nivelul publicului. Potrivit unui recent studiu de piata comandat de Fond, mai mult de jumatate dintre romani (52%) nu au auzit de el, doar un roman din zece (11%) stie cat este plafonul de garantare, iar dintre cei care si-au deschis un cont bancar, 42% declara ca nu au fost informati de garantarea economiilor lor.

La 30 septembrie, 38 de institutii de credit participau la schema de garantare a depozitelor, adica toate bancile de pe piata romaneasca. Din 1 ianuarie 2007, sucursalele romanesti ale bancilor cu sediul in statele membre ale Uniunii Europene (cinci la numar) nu vor mai fi obligate sa participe la garantarea depozitelor, potrivit raportului FGDSB.

NewsIn