Franta si Germania exclud posibilitatea unei emisiuni comune de obligatiuni in zona euro

Miercuri, 25 Februarie 2009, ora 15:48
2679 citiri
Franta si Germania exclud posibilitatea unei emisiuni comune de obligatiuni in zona euro

Franta si Germania s-au opus miercuri ideii unei emisiuni comune de obligatiuni la nivelul zonei euro, insa presedintele bancii centrale germane (Bundesbank), Axel Weber, a subliniat posibilitatea unui ajutor acordat tarilor din zona euro care au fost grav afectate de criza, relateaza Reuters.

In ultima saptamana, s-au intensificat speculatiile ca Germania si alte tari europene ar putea face o emisiune comuna de obligatiuni pentru a ajuta state din zona euro precum Irlanda si Grecia, ale caror finante s-au deteriorat semnificativ pe perioada crizei. Weber, care face parte si din consiliul de guvernare din cadrul Bancii Centrale Europene (BCE), a spus ca se opune acestei idei.

"Obligatiunile in euro ar fi chiar alegerea gresita. Responsabilitatea comuna pentru finantele altor state nu este de dorit si nu ar fi in conformitate cu cadrul constitutional al Uniunii Europene", a declarat Weber. "Trebuie sa fie clar ca natiunile isi asuma responsabilitatea pentru politicile fiscale", a spus acesta intr-un interviu acordat ziarului german Die Welt, publicat miercuri.

O sursa guvernamentala franceza a declarat pentru Reuters ca nu se intocmeste un plan de emisiune de obligatiuni in zona euro.

"Nu credem ca este un scenariu realist", a adaugat sursa. Intrebat daca isi poate imagina o dezmembrare a zonei euro, Weber a raspuns:"Nu, nu pot. Costurile unei retrageri ar fi imense pentru tarile afectate". "In furtuna crizei financiare, este mai bine sa fii pe un vapor mare decat intr-o barca mica", a subliniat acesta. Weber a spus ca prevede acordarea unor ajutoare pentru statele aflate in dificultate, insa numai in circumstante extraordinare si cu conditii stricte.

"Emiterea unui cec in alb ar fi cu siguranta gresita", a spus oficialul. 

#obligatiuni, # zona euro, # criza , #stiri CEC