George Rusu - fondatorul primei retele private de internet

Miercuri, 06 Iulie 2005, ora 21:18
3025 citiri

De profesie matematician, George Rusu pasionat de masinile de tehnica de calcul, a devenit unul din primii programatori de calculatoare din Romania.

In 1963 a participat in calitate de student la construirea primului calculator romanesc care se numea CIFA 3.

Dupa facultate vroia sa lucreze cu calculatoare si singurii care aveau calculatoare erau combinatele metalurgice.

Astfel, a lucrat in diferite centre de calcul, si a ajuns la Institul de Proiectari si Automatizari, unde a condus proiecte speciale de apa grea si a proiectat si liftul din Palatul Parlamentului.

Prima oara a iesit din tara in 1969, la un curs de instruire pentru calculator. "Lucram in cadul Centrului de Calcul al Industriei Lemnului", isi aminteste George Rusu, prima excursie profesionala.

Revolutia l-a prins, asteptand permisiunea de a emigra in Statele Unite ale Americii la sora sa.

"In 1988 am facut o cerere de emigrare pentru a emigra in State, dar pentru ca lucrasem cu documente secrete trebuia sa astept trei ani ca sa plec", precizeaza George Rusu.

Dupa revolutie, in 5 ianuarie a fost la ambasada americana pentru a cere prima viza de business.

"Mi-au dat-o imediat, in cele mai bune conditii, intrari si iesiri multiple din Statele Unite. Ei au fost asa entuziasti ca au vazut primul roman care cere viza de business, incat mi-au dat-o imediat", spune George Rusu.

Avand in vedere ca avea cazarea asigurata la sora sa, a plecat pentru a vedea oportunitatile de afaceri de peste hotare.

Astfel, in ianuarie 1990 a scos de la CEC o suta de mii, banii de masina, si i-a schimbat in dolari luand pe ei aproximativ 1.200 de dolari.

"Mi-am platit biletul de avion, care era 5.000 de lei si am ajuns la sora mea, dupa care am inceput sa caut alaturi de nepotii mei oportunitati de afaceri in domeniul unde ma pricepeam", precizeaza George Rusu.

In martie 1990 prin decretul 54, a infiintat firma Intercomp. Datorita faptului ca pe vremea aceea erau foarte cautate PC-urile, a cautat surse si a inceput sa le aduca in Romania.

"Mi-am propus sa aduc PC-uri dar nu pentru a le vinde, ci pentru a face retele locale, pentru ca era o noutate in Romania", puncteaza George Rusu.

Totusi pentru a incepe sa faca retele, a vandut un calculator realizand un profit de aproape 300 la suta. Pe vremea aceea luase un calculator cu 2.000 de dolari din State si l-a vandut in tara cu aproximativ 6.000 de dolari.

Asa si-a facut capital pentru a incepe sa faca retele locale George Rusu.

"M-am dus la firmele de stat pe care le cunosteam si ii intrebam daca nu vor sa le aduc calculatoare si sa le fac retele locale, si asa am inceput sa-mi pun cunostintele in practica", povesteste George Rusu.

Prima retea a facut-o pentru Institutul de Fizica Atomica de la Magurele.

In 1991, ajunsese ca firma pe care o conducea sa numere aproximativ 20 de angajati si deja avea o oarecare experienta in domeniu.

Lucra pentru intreprinderile de stat, pentru ca acestea aveau investitii prevazute in buget si banii trebuiau sa-i cheltuie, cautau sa cheltuie banii rapid pentru ca mai era un principiu, trebuia sa-i cheltuie ca sa primeasca si anul viitor.

In 1992, cand era intr-o vizita de lucru in America, un tanar cu care lucra i-a aratat ce inseamna internetul si ce afacere ar putea constitui.

Deja, aparuse un nod internet la Politehnica, si atunci si-a dat seama de potential.

Aastfel, in 1993 a fondat prima retea privata de internet din Romania, care se numea Starnets.

"In aprilie 1993 am dat in folosinta prima retea privata de internet. Primul client a fost fundatia patronata de magnatul Soros. Am realizat un profit de 150 la suta", isi aminteste George Rusu.

Acum dupa mai bine de 10 ani de cand a fondat prima retea comerciala de internet din Romania a dezvoltat compania Interglob care este orientata spre dezvoltarea serviciilor de telecomunicatii, incluzand aplicatiile broadband, solutii pentru conexiuni internationale si integrarea retelei Interglob in retelele europene.

Prima firma a A„maritat-o" cu multe milioane de dolari, dupa cum spune, iar acum este actionar al unui call center si un important investitor pe bursa.

Banii Nostri