Ghetea: bancile se "incalzesc" cu refinantari

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 12:25
1560 citiri
Ghetea: bancile se "incalzesc" cu refinantari

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, considera ca perioada refinantarilor de imprumuturi este normala, de "incalzire" pentru banci, dar subliniaza ca aceasta perioada nu trebuie sa dureaze prea mult, intrucat nu ajuta la cresterea creditarii.

Perioada refinantarilor de imprumuturi este normala, de "incalzire" pentru banci, dar nu trebuie sa dureze mult intrucat nu ajuta la cresterea creditarii per total, crede presedintele ARB, Radu Ghetea, care spera ca in a doua parte a anului vor aparea cereri de credite "suficient de bune".

"Cu totii incercam sa vanam clientii altor banci. Sper ca aceasta perioada de incalzire, normala, sa se termine cat mai repede si sa putem avea si cereri suficient de bune si de interesante din partea clientilor si nu numai sa facem refinantare", a spus Ghetea, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

El a explicat ca exista in prezent o efervescenta, o activitate intensa a bancilor, de a oferi persoanelor fizice si juridice oferte de finantare atractive atat in ceea ce priveste refinantarea, cat si pentru afaceri.

"Acest lucru este posibil datorita faptului ca sistemul bancar a reusit sa treaca de criza si in acest moment isi poate permite cu lichiditatile pe care le are la dispozitie sa poata finanta afaceri noi sau care exista in piata si pot fi atrase de la alta banca. Este un fapt real ca in acest moment incercam sa dam credite de refinantare si sper sa se termine la un moment dat pentru ca ceea ce facem acum nu ajuta deloc la cresterea creditarii. Este o perioada normala in opinia mea, dar nu trebuie sa dureze foarte mult", considera Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.

El a mentionat ca in a doua parte a acestui an, in contextul relansarii economiei, va exista si o revenire a interesului populatiei si companiilor pentru investitii si, astfel, pentru contractarea de imprumuturi noi.

#ghetea, #refinantari, #imprumut, #credite, #banci credite, #presedinte arb , #stiri CEC