Ghetea: Bancile trebuie sa plateasca factura crizei

Miercuri, 20 Aprilie 2011, ora 13:33
1590 citiri
Ghetea: Bancile trebuie sa plateasca factura crizei

Presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea sustine ca bancile ar trebui sa plateasca factura crizei si ca institutiile bancare sunt dispuse sa isi asume un profit mai mic, comparativ cu perioada anterioara crizei economice, mentioneaza Mediafax.

"Trebuie sa platim factura crizei. Ati vazut ca profiturile bancilor sunt din ce in ce mai aproape de realitatea economica din Romania si din lume. Cred ca sistemul bancar este printre putinele sectoare din Romania care a inteles ca nu se mai pot obtine profituri ca in perioada dinainte de criza.

Marjele se reduc, dobanzile se reduc, cred ca asta arata clar ca suntem dispusi ca, pe langa plata facturii, sa ne asumam si o profitabilitate mai redusa si dupa ce se termina aceasta plata a facturii", a spus Ghetea, in cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.

Presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB) a mentionat ca au aparut deja mai multe anunturi privind reducerea dobanzilor si a marjelor bancilor.

"Suntem intr-o noua etapa, nimeni nu mai trebuie sa se gandeasca la castiguri asemanatoare cu cele din anii 2006-2007. Cine a inteles acest lucru va putea sa isi dezvolte activitatea corespunzator in noile conditii, cine nu a inteles se va lamenta ca nu mai poate sa faca activtate ca inainte. Da, nu se mai poate face activitatea ca inainte, trebuie sa ne multumim toti cu profituri mai mici, inclusiv bancile", a continuat Ghetea. 

Intrebat ce ramane in bilantul bancilor dupa doi ani de criza, Ghetea a spus ca "dorinta bancilor ar fi sa ramana cu activele bune, sa scape de activele rele".

El a mentionat ca bancile vor sa reduca activele "rele" detinute prin incasarea datoriilor, dar din pacate piata nu este favorabila pentru aceasta situatie.

"Alteori bancile vand activele rele la preturi mici, fie la o firma din grup fie la o companie terta, care se ocupa de cumpararea activelor slabe, binenteles la un discount foarte important. (...)

Faptul ca bancile vand cu discount activele rele inseamna ca sunt dispuse si trebuie sa plateasca ceea ce numesc factura crizei, si acest lucru se va petrece in opinia mea mult timp de acum incolo. Este un fapt real ca bancile trebuie sa isi asume acele credite care nu s-au intors la timp", a mai spus Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ghetea, #banci, #factura criza, #criza economica , #stiri CEC