Ghetea: Sper ca firmele sa revizuiasca afacerile si sa reporneasca motoarele

Duminica, 09 August 2009, ora 23:29
1433 citiri
Ghetea: Sper ca firmele sa revizuiasca afacerile si sa reporneasca motoarele

Presedintele CEC Bank, Radu Ghetea, se asteapta ca tot mai multe firme sa-si revizuiasca afacerile si sa reporneasca motoarele, dupa ce dobanzile la credite au mai scazut, in conditiile in care multi oameni de afaceri sunt in expectativa.

"Problema este ca in acest moment pentru nimeni nu mai este clar care sunt acele industrii castigatoare. Sunt prea putine industrii care s-au detasat ca si castigatoare.

Nu se stie foarte clar ce exporturi vor mai merge, ce productie mai putem avea pentru export, care sa fie si profitabila. Sper ca acum, dupa ce si dobanzile s-au mai tasat, sa apara cat mai multe societati comerciale care sa-si revizuiasca afacerile cu adevarat si sa reporneasca motoarele. Sa recunoastem ca sunt multi care stau in expectativa", a declarat pentru MEDIAFAX Ghetea.

El a dat ca exemplu sectorul constructiilor, unde companiile fac stocuri de materiale, pentru ca in prezent sunt ieftine, dar nu reincep lucrarile.

"Nu stiu cand vor reincepe activitatea constructorii, pentru ca unele materiale de constructii, precum fierul sau materialele pentru baie si bucatarie, nu se deterioareaza daca sunt depozitate corespunzator. Oamenii astia va trebui sa reporneasca afacerile la un moment dat", a afirmat presedintele CEC Bank.

Cele mai recente date oficiale disponibile privind dobanzile medii la depozitele si creditele noi sunt din luna mai si arata ca ratele au continuat ajustarea descendenta. Dobanda medie acordata la depozitele noi ale firmelor a scazut in mai cu 3,82 puncte procentuale, la 13,3%, in timp ce rata medie la care bancile acordau credite persoanelor juridice a coborat cu 1,72 puncte, la 17,56%.

In ultimele doua luni, majoritatea bancilor au anuntat insa noi reduceri ale ratelor dobanzilor, in special la depozite, cuprinse intre un punct si trei puncte procentuale.

Ghetea, care detine si functia de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), anticipeaza ca nivelul dobanzilor la depozite se va situa la finele anului in jurul ratei de politica monetara, care va cobori la 7%.

"La credite, dobanzile se vor situa la sfarsitul anului cu 4-5 puncte procentuale peste nivelul ratelor la depozite, pana la cel mult 15%", considera Ghetea.

#cec, #criza, #ghetea , #stiri CEC