Guvernul cauta noi solutii pentru CEC

Marti, 07 Iulie 2009, ora 11:24
1157 citiri
Guvernul cauta noi solutii pentru CEC

Comisia Europeana (CE) refuza sa isi dea acordul ca statul roman sa majoreze capitalul social al CEC, pe motiv ca banca nu are probleme de lichiditate sau solvabilitate.

In aceste conditii, guvernul trebuie sa gaseasca alte solutii pentru ca cei 795 milioane de lei "promisi" CEC prin ordonanta de urgenta sa poata fi folositi,informeaza Evenimentul Zilei.

Cabinetul Tariceanu stabilise ca CEC sa fie recapitalizata cu 900 milioane de lei.

Recent, guvernul a decis ca o parte din suma, adica 105 milioane de lei, sa fie folosita pentru capitalizarea Fondului de Contragarantare al IMM.

Ordonanta de urgenta care prevede recapitalizarea CEC este, momentan, blocata.

Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Con curentei, a conturat mai multe solutii posibile care ar permite ca banii promisi firmelor mici si mijlocii sa ajunga in conturile CEC.

"Studiul facut de CEC nu a fost convingator pentru Comisia Europeana.

Putem face un nou studiu, care, pe langa faptul ca va dura mult, circa sase luni, sunt sanse mici sa fie acceptat", a spus seful Concurentei, pentru EVZ.

O alta posibilitate ca reprezentantii CE sa accepte majorarea capitalului CEC este sa se aduca dovezi ca este o investitie viabila. Alaturi de statul roman, ar trebui sa vina cu bani un investitor privat, in cadrul unei privatizari partiale, afirma Chiritoiu.

A treia varianta este sa alimenteze capitalul institutiei financiare prin ajutor de stat.

Acest lucru va insemna o suma mult mai mica decat intentioneaza guvernul, de circa 2% din activele CEC de 13,6 miliarde de lei, adica numai 273 milioane de lei.

Decizia autoritatilor romane se va lua in colaborare cu CE, care trebuie sa isi dea acordul final.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Romania va avea un deficit de 6,5% anul acesta, conform estimarilor Comisiei Europene
Estimarile Comisiei Europene indica un deficit de peste 6,5% din PIB pentru Romania, in vreme ce Consiliul Fiscal considera ca acesta va fi in jur de 6,4% din PIB, daca nu se va recurge din nou la...
#guvern, #CEC, #recapitalizare, #ajutor de stat, #finantare , #stiri CEC