Investitiile straine directe ''duduie''

Marti, 25 Iulie 2006, ora 04:53
1218 citiri

Volumul investitiilor straine directe pare sa creasca din ce in ce mai mult dupa ce in ultima perioada alti doi investitori si-au anuntat intentia de a investi sau chiar au pus in practica o serie de investitii importante.

Companiile Pirelli si Continental au anuntat ca vor investi 40 de milioane de euro in Slatina, iar grupul Renault a confirmat deschiderea unei fabrici pentru producerea de cutii de viteze.

Pirelli investeste 40 de milioane euro in Slatina

In acest sens, companiile Pirelli (din Italia) si Continental (Germania) au inaugurat in cursul zilei de sambata, 22 iulie, o fabrica de de cord metalic pentru anvelope in muncipiul Slatina. Investitia apartine firmei Cord Romania SRL ce va reprezenta cele doua companii straine mentionate.

Investitia anuntata va atinge un total 40 milioane euro si va produce 350 de locuri de munca si o cantitate anuala de 30.000 de tone de cord metalic.

Potrivit Agentiei Romane pentru Investitii Straine (ARIS), in cadrul companiei Cord Romania, Pirelli Pneumatici detine 80%, iar Continental 20% din actiuni. Cord Romania a construit noua fabrica la Slatina, pentru a fi situata in apropierea fabricii deja existente de cabluri si sisteme, detinuta de Pirelli in zona.

Fabrica are o capacitate anuala de 30,000 tone de cord metalic si va produce pentru piata Est Europeana, ce manifesta o tendinta ascendenta in acest domeniu. Astfel, se preconizeaza in prezent ca pe aceasta piata exista o cerere de cord metalic aproape dubla fata de oferta existenta.

Pe parcursul derularii acestui proiect de investitii, ARIS a oferit asistenta tehnica companiei Pirelli. Institutia estimeaza ca noua fabrica de cord metalic va avea un impact semnificativ asupra dezvoltarii orasului Slatina, ca sursa majora de noi locuri de munca si de noi investitii.

Cu activitate in peste 25 de tari, cu 80 de intreprinderi si 36.300 de angajati, Grupul Pirelli este recunoscut ca detinand unul dintre cele mai avansate sisteme de management, fiind prima firma italiana care a fost inclusa in top 50 in ceea ce priveste stilul de conducere, de catre revista Financial Times.

Renault recidiveaza: o noua uzina la Pitesti

Compania franceza Renault si-a anuntat intentia de a-si extinde investitiile in Romania prin realizarea unei uzine destinate fabricarii cutiei de viteze MT1 Renault-Nissan.

Valoarea investitiei este de 215 milioane de euro si va fi realizata in urmatorii 3 ani. Fabrica de la Pitesti va produce un numar de 650 noi locuri de munca, aceasta fiind cea de-a doua investitie pe care grupul francez o face in Romania.

Proiectul de la Pitesti va fi realizat de catre o echipa franco-romana formata din 50 de francezi si 80 de romani iar cele 650 de locuri de munca nou create vor fi distribuite astfel: 550 operatori si 100 tehnicieni si ingineri. Productia este destinata in integralitate exportului si capacitatea va fi de 2000 de cutii de viteze/zi.

Dupa mai multe runde de discutii cu reprezentantii ARIS precum si cu cei ai altor ministere si institutii ale statului implicate, reprezentantii Renault au declarat ca au ales Romania ca locatie, luand in calcul avantajele existentei unei traditii in tara noastra in productia de componente auto precum si avantajele oferite de legile ce guverneaza investitiile straine cu impact semnificativ in economie.

Presedintele ARIS, Ana Maria Cristina considera ca acest proiect de investitii este "o confirmare a faptului ca investitorii care sunt in Romania sunt optimisti in ceea ce priveste evolutia intr-un sens pozitiv a investitiilor realizate de ei. Sper ca in curand sa fim in masura sa anuntam si alte asemenea proiecte de investitii, relevante pentru economia romaneasca".

Grupul Renault-Nissan a avut in anul 2004 un venit de 40.715 milioane euro (din care venitul net al firmei Renault a fost de 3.551 milioane euro) si un numar de 130.573 de angajati.

Investitii straine directe de 9 miliarde in acest an

Investitiile straine directe au ajuns la sfarsitul lunii mai 2006 la un volum de 2,9 miliarde de euro, in crestere cu 51% fata de perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei (BNR).

Autoritatile au estimat pentru anul 2006 un nivel al investitiilor straine directe de 6,2 miliarde de euro, fara sa ia in calcul banii proveniti din privatizarile BCR si CEC. Astfel, daca si aceste sume ar fi contabilizate, suma totala a investitiilor straine directe ar putea depasi noua miliarde de euro.

Pe de alta parte, probabilitatea ca banii obtinuti dintr-o eventuala vanzare a CEC sa fie primiti anul acesta este destul de redusa.

Datele preliminare ale BNR pentru anul trecut au indicat un volum de investitii straine directe de 5,2 miliarde de euro, iar ARIS a progonzat un nivel de peste sase miliarde de euro.

Sorin Manica

Banii Nostri