MFP: Sunt taxate doar castigurile din dobanzi de dupa 1 iulie

Miercuri, 07 Iulie 2010, ora 16:18
1397 citiri
MFP: Sunt taxate doar castigurile din dobanzi de dupa 1 iulie

Ministerul Finantelor Publice (MFP) a revenit asupra modului de impozitare a dobanzilor si a permis bancilor ca baza de calcul sa fie constituita doar din castigurile aferente perioadei de la 1 iulie pana la scadenta, informeaza Mediafax.

"MFP a stabilit ca, indiferent daca dobanda a fost virata sau nu in conturile titularilor, veniturile aferente perioadei dinainte de 1 iulie sa nu fie impozabile, pentru orice tip de depozit. Ce are scadenta dupa 1 iulie este impozabil pro-rata", a confirmat pentru MEDIAFAX presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea.

El a precizat ca deponentii pentru care au fost retinute impozite mai mari in primele zile din iulie vor primi diferenta inapoi de la banci.

"In ceea ce priveste CEC Bank, vom face tot posibilul sa modificam cat mai repede sistemul informatic conform cu noul mod de impozitare. Probabil vor mai fi una sau doua zile in care clientii vor plati impozit pentru intreaga suma daca dobanda se vira la scadenta, dar banca le va vira banii inapoi", a precizat Ghetea, care ocupa si functia de presedinte al CEC Bank. De la sfarsitul saptamanii trecute, bancile au impozitat cu 16% tot castigul obtinut din dobanzi de catre persoanele fizice, indiferent de momentul cand a fost constituit depozitul, si nu doar dobanda calculata dupa 1 iulie, intrucat au considerat ca Ministerul Finantelor apreciaza ca noile modificari aduse Codului Fiscal trebuie astfel interpretate.

MFP a transmis marti o scrisoare bancilor in care preciza ca veniturile din dobanzile inregistrate in conturile clientilor dupa 1 iulie, chiar daca sunt aferente depozitelor la termen consituite inainte de aceasta data, vor fi impozitate in integralitate cu 16%.

Potrivit scrisorii de marti, pentru depozitele la termen cu plata dobanzii la scadenta castigurile inregistrate in conturi dupa 1 iulie urmau impozitate integral, chiar daca cea mai mare parte a perioadei de economisire s-a surs inainte de aceasta data. Sistemul avantaja clientii care au optat pentru depozite la termen pentru care plata dobanzii se realizeaza lunar, independent de scandeta finala.

In acest caz, impozitul se aplica numai pentru dobanzile marcate efectiv dupa 1 iulie.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#deponenti, #depozite, #dobanzi, #ghetea, #impozite , #stiri CEC