Milut: Banii de la UE ar trebui orientati catre investitii in intreprinderi

Miercuri, 13 Mai 2009, ora 16:31
1691 citiri
Milut: Banii de la UE ar trebui orientati catre investitii in intreprinderi

Presedintele UNPR, Marian Petre Milut, a declarat miercuri ca Executivul ar trebui sa asigure transparenta in utilizarea imprumutului de cinci miliarde de euro de la Uniunea Europeana si sa orienteze banii catre investitii si finantarea intreprinderilor romanesti.

"Imprumutul de 20 de miliarde de euro la care tinteste actualul guvern reprezinta intrarea pe o spirala periculoasa a indatorarii externe. Aceasta nu neaparat pentru ca datoria publica va deveni foarte mare (va reprezenta circa 30% din PIB, adica in limitele acceptate de Uniunea Europeana), ci datorita modului neproductiv in care vor fi utilizati banii. (...)

Datoria publica a fost relativ mica pana anul acesta pentru ca necesarul de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar si de cont curent s-a obtinut din vanzarea de active ale statului. Tragand o linie acum, cand practic nu mai este nimic de vandut (in afara poate de CEC, iar UNPR s-a opus intotdeauna vanzarii ultimei banci romanesti), observam dezastrul in care am ajuns.

Banii obtinuti din nenumaratele privatizari, alaturi de alti 10 miliarde de euro imprumutati deja, nu se regasesc deloc in investitii", a declarat presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman (UNPR), Marian Petre Milut.

Acesta a afirmat ca il ingrijoreaza ce se va intampla cu banii pentru ca nu au o destinatie clara. Acestia ar trebui folositi in investitii care, de exemplu, sa garanteze fonduri pentru sectorul energetic, pentru dezvoltarea infrastructurii rurale, dezvoltarea alimentarii cu apa sau pentru dezvoltarea unor regiuni transfrontaliere.

Potrivit UNPR, lipsa investitiilor directe ale statului a condus la un alt tip de datorie externa, care de data aceasta este foarte mare - fiind vorba despre datoria negarantata public, datoriile populatiei si ale companiilor.

"Acestea depasesc acum 60 de miliarde de euro si reflecta lipsa de performanta a economiei romanesti. Pentru ca ramuri importante ale productiei industriale nu mai sunt reprezentate in tara noastra, creditele facute de firme si de populatie au finantat cu preponderenta importurile, cu consecinte dezastruoase - deficit de balanta comerciala si deficit de cont curent", a comunicat Uniunea Nationala a Patronatului Roman.

Potrivit UNPR, investitiile directe ale statului, in special in infrastructura, sunt singura solutie pentru depasirea crizei economice. De asemenea, finantarea intreprinzatorilor romani ar insemna relansarea creditarii, cu efecte pe termen lung asupra cresterii economice si ar conduce la scaderea somajului.

"Cei 20 de miliarde de euro vin sa acopere din nou gaurile din economie. Acesti bani nu sunt directionati spre investitii, ci spre constituirea rezervei minime de valuta. De asemenea, asa cum chiar premierul afirma, imprumuturile vor mentine sistemul public de salarii si de pensii pe linia de plutire", conform UNPR.

UNPR solicita Guvernului directionarea spre investitii si spre finantarea intreprinzatorilor romani a fondurilor primite de la Uniunea Europeana, adica 5 miliarde de euro din sumele contractate.

Uniunea Nationala a Patronatului Roman atrage atentia ca cea mai proasta solutie de infuzie de lichiditati in piata este eliberarea pe termen scurt a depozitelor obligatorii ale bancilor comerciale.

Planul executivului de a finanta rezerva valutara din imprumuturi externe si de a reduce de la 40% la 0% rezervele minime obligatorii impuse bancilor pentru pasivele in valuta cu scadenta reziduala de peste doi ani este un esec previzibil, precizeaza UNPR.

"Bancile comerciale vor exporta catre bancile mama cei 6 miliarde de euro obtinuti astfel, sau ii vor folosi nu pentru creditare, ci pentru speculatie pe moneda, asa cum fac acum. Solutia este sprijinirea mediului economic prin investitii directe de capital dupa modelul SUA, al Marii Britanii, Italiei, etc. (...)

Consideram ca imprumuturile din acest an pot reprezenta inceputul amanetarii viitorului nostru si al copiilor nostri. Este ultimul tren - daca cei 20 de miliarde de euro nu vor aduce valoare adaugata, se vor cheltui repede si vom avea nevoie de alte imprumuturi. Ratele vor presa pe buget, sufocand si mai mult capacitatea de dezvoltare si investitie. Vom fi si datori - vanduti, si fara perspective de mai bine", a adaugat presedintele UNPR.

Acesta a mai spus ca datoria externa a Romaniei nu ar fi avut efecte negative atat de mari daca in prezent tara noastra ar avea rezerve mari in toate domeniile si infrastructura bine pusa la punct.

Milut a explicat ca structura datoriei externe va afecta direct economia romaneasca, existand riscul ca marile companii sa se prabuseasca, nemaiputand sustine nivelul de productie si se vor restrange in lipsa de perspective.

Potrivit lui Milut, aceasta va conduce la obtinerea a mai putine produse la preturi mai mari.

In plus, el a explicat ca in perioada de "precriza" in care se afla Romania, guvernul ar trebui sa se orienteze mai mult catre protejarea producatorului si mai putin catre aspecte nesolicitate de UE, precum Legea salarizarii, stabilirea punctului de pensie sau codurile din justitie.

Milut a reiterat datele potrivit carora, in ultimii cinci ani, datoria externa a Romaniei s-a triplat de la 20 de miliarde de euro, in 2004, la 61 de miliarde in martie 2009, iar nivelul birocratiei este de asemenea de trei ori mai mare decat era la sfarsitul anului 2000, ajungand la 1,5 milioane de functionari publici raportati la 4,5 milioane de angajati activi.

Referitor la demiterea a 20% din functionarii publici, Milut a explicat ca acest lucru nu va avea aspecte pozitive din cauza ca procentul celor dati afara reprezinta pe cei fara relatii, care ar fi putut aduce un plus Romaniei.

YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a găsit o nouă modalitate prin care să afișeze reclame. Când vor apărea
YouTube a introdus recent un nou tip de reclame, numite „Pause Ads”, care se declanșează în momentul în care utilizatorii pun pauză videoclipului pe care îl urmăresc. Noua abordare...
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Vești proaste pentru iubitorii de cafea. Prețurile vor continua să crească: ”Dacă seceta persistă, nu vom avea boabe de vândut”
Preţurile la cafea îşi vor continua ascensiunea meteorică, în condiţiile în care vremea nefavorabilă, şi mai ales decizia cultivatorilor din Vietnam de a mai aştepta înainte de a-şi...
#creditare, #datorie, #deficit, #imprumut, #intreprinderi, #investitii, #milut, #rmo , #stiri CEC