Numirea conducerii dualiste la CEC, un trend european. Dar nu si pentru Eximbank

Joi, 29 Mai 2014, ora 16:20
2039 citiri
Numirea conducerii dualiste la CEC, un trend european. Dar nu si pentru Eximbank

Trecerea CEC Bank la conducere dualista este in linie cu trendul european si cu principiile guvernantei corporatiste, nefiind o masura care sa permita doar schimbarea actualului presedinte, Radu Ghetea, dar MFP nu are in intentie sa aplice aceasta organizare si la Eximbank, afirma Ioana Petrescu.

"M-am uitat cu foarte multa atentie la activitatea CEC. Ceea ce am in vedere sunt doua lucruri, sa trecem la un sistem dualist cu CA si Directorat. Am discutat cu foarte multi specialisti, este un trend european, iar legislatia a fost deja transpusa intern. Separarea intre Consiliul de Supraveghere si Directorat are mai multe avantaje (...) Este o separare foarte buna. Majoritatea bancilor din Romania are un astfel de sistem", a spus ministrul Finantelor Publice, Ioana Petrescu, potrivit Mediafax.

Intrebata daca un astfel de model avangardist va fi aplicat si la cealalta institutie bancara controlata de stat, EximBank, Ioana Petrescu a ras si l-a rugat sa raspunda pe secretarul de stat Dan Manolescu, care a precizat ca nu exista nicio astfel de intentie.

De asemenea, la intrebarea cand va fi inlocuita conducerea CEC, anuntata in repetate randuri de premierul Victor Ponta ca o actiune iminenta si imediata, Ioana Petrescu a raspuns ca nu poate avansa un termen si ca procesul trebuie bine pregatit.

"Daca mergem pe aceasta cale si voi propune un Consilu de Supraveghere spre aprobare la BNR, o voi face cu multa atentie, ca persoanele sa fie profesionisti, sa vina din mediul bancar, sa aiba numai interesele bancii in minte. Anumite persoane trebuie sa fie foarte buni specialisti in audit, in risc (...) Vorbim de mixul de specialisti", a spus Petrescu.

Premierul Victor Ponta a declarat, acum trei saptamni, ca propunerea pentru numirea lui Enache Jiru la conducerea CEC Bank a fost inaintata de ministrul Finantelor in urma cu o luna si asteapta avizul directorului general al Directiei Supraveghere din Banca Nationala, Nicolae Cinteza.

In replica, guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ca, potrivit legii societatilor comerciale, Ministerul Finantelor trebuie mai intai sa numeasca intreg Consiliul de Supraveghere al CEC Bank, iar acesta va desemna directorul general al bancii.

Ioana Petrescu a evitat sa raspunda cate salarii compensatorii ar fi trebuit sa primeasca presedintele CEC Bank Radu Ghetea daca ar fi fost schimbat din functie inainte de incheierea mandatului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conducere dualista CEC, #Radu Ghetea CEC Bank, #conducere CEC, #Eximbank conducere , #stiri CEC