Palatele din Bucuresti, intre ignoranta autoritatilor si uz in scop personal

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 18:06
5948 citiri
Palatele din Bucuresti, intre ignoranta autoritatilor si uz in scop personal

In Bucuresti exista adevarate bijuterii arhitecturale, construite de mari domnitori, ascunse printre cladiri de birouri si sedii de banci. Unele au fost renovate si amenajate ca muzee, altele au fost lasate uitarii. Toate merita in schimb atentia turistilor, datorita istoriei mai mult sau mai putin controversate si caracteristicilor unice.

Muzeul de Arta Bucuresti

Adresa: Calea Victoriei 49-53
Scop: Muzeu  
Taxa de acces:  Galeria de Arta Europeana, 8 lei; Galeria Nationala (inclusiv vizitarea Tezaurului) 10 lei bilete combinate Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala, inclusiv Tezaur 15 lei.

Muzeul de Arta al Romaniei a fost transformat in palat de ceremonie de catre domnitorul Alexandru Ghica, in 1837.

Cladirea a devenit palat domnesc cativa ani mai tarziu, in perioada 1859-1866, fiind locuit de Alexandru Ioan Cuza. Palatul regal a fost prima cladire din Romania cu o instalatie de iluminat electrica.

Aici exista opere deosebit de importante, structurate in Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala. In prima galerie poti admira picturi celebre, precum Buna Vestire de Tintoretto, Intoarcerea fiului risipitor de Bernardino Licinio, Venus si Amor de Lucas Cranach cel Batran sau Triumful Fecioarei Inconjurata de Ingeri de Pedro Campana.

Palatul Cotroceni

Adresa: Bulevardul Geniului numarul 1
Scop: sediul Presedintiei Romaniei
Taxa de acces:  12 lei

Ansamblul Cotroceni a fost ridicat de catre domnitorul Serban Cantacuzino, in intervalul 1678-1688. In cadrul acestuia se remarcau biserica "Adormirea Maicii Domnului", asemanatoare bisericii episcopale din Curtea de Arges si palatul domnesc, construit in stil  baroc.

Colectia Muzeului National Cotroceni este alcatuita din urmatoarele domenii: arta plastica (pictura romaneasca, pictura universala, grafica, sculptura romaneasca si universala, arta religioasa), arta decorativa (ceramica, sticla, metal, textile, mobilier), numismatica, medalistica, istorie, arheologie.

Colectia pictura romaneasca este formata din lucrari semante de importanti  pictori romani de la sfarsitul secolului al XIX-lea pana in prezent.

Casa Poporului

Adresa: str.Izvor nr.2-4
Scop: sediul Parlamentului Romaniei
Taxa de acces:  cu programare telefonica

Construit de fostul dictator Nicolae Ceasusescu, Palatul Parlamentului, cunoscut si sub denumirea de Casa Poporului, se afla pe locul doi mondial in topul celor mai mari cladiri, dupa Pentagon.

Cladirea are o inaltime ce depaseste 80 de metri, o suprafata de 330.000 de metri patrati si nu mai putin de 12 etaje. Cea mai mare sala din interior are o inaltime de 16 metri si o suprafata de 2200 metri patrati. In aceasta sala se afla si cel mare candelabru din palat, cu peste 7000 de becuri si o greutate ce depaseste trei tone.

Candelabre mari, covoare executate pe comanda, piese de mobilier extrem de luxos si pereti decorati cu multe ornamente aurite, alaturi de scari facute complet din marmura pot fi admirate si in alte sali din Palatul Parlamentului.

Palatul Sutu

Adresa: B-dul  I.C. Bratianu  nr.2
Scop: Muzeu
Taxa de acces: 6 lei

Palatul Sutu reprezinta opera arhitectiilor Johann Veit si Conrad Schwinck. Constructia cladirii s-a terminat in 1834, intr-un stil neogotic, cu patru turnuri. Fastul de la palatul Sutu era recunoscut si admirat de intreaga protipendada a Bucurestiului.

Inauntru poti admira colectiile familiei Sutu, de arta decorativa, religioasa si plastica, articolele vestimentare, sculpturile, hartile si nu in ultimul rand selectia de poze.

Salonul Rosu, dominat de piese de mobilier tapitate cu material rosu, precum si Sala Unirii, unde se afla cateva piese de ceramica si sculpturi, se numara printre expozitiile permanente de la Palatul Sutu.

Curtea Veche

Adresa: Str. Iuliu Maniu, nr. 33
Scop: Muzeu
Taxa de acces: 5 lei

Curtea Veche este, de fapt, prima Curte Domneasca din Bucuresti. A functionat cu acest scop pana in 1718, cand a fost inchisa, ca urmare a pagubelor produse de un incediu de proportii.

Complexul arhitectural din centrul Capitalei era format din Palatul Voievodal, Biserica Curtea Veche, cancelariile domnesti, mai multe grajduri si  parcuri. In prezent ruinele fostului palat voievodal au fost transformate in muzeu. Lacasul de cult a fost renovat dupa cutremurul din 1977, iar cei curiosi pot vedea in interior rezultatul lucrarilor de restaurare al picturilor.

Palatul Victoria

Adresa: Piata Victoriei nr. 1
Scop: sediul Guvernului Romaniei
Taxa de acces: pe baza de programare telefonica

Palatul Victoria a fost proiectat de arhitectul Duiliu Marcu, cel care a gandit si planurile de constructie pentru Scoala Superioara de Razboi si Palatul Directiei Generale a Cailor Ferate. Sediul actual al Guvernului Romaniei a fost inceput in 1937 si terminat in 1944.

Avariile provocate de bombardamentele din razboi au fost reparate in 1952. In perioada comunista, palatul Victoria era sediul Ministerului de Externe si al Consiliului de Ministri.

Interiorul este unul luxos, dominat de lemn din esenta tare si marmura. Salile poarta numele unor provincii istorice, precum sala Moldova, sala Transilvania sau sala Dobrogea.

Palatul Auschnit

Adresa: Aleea Alexandru, numarul 1
Scop: resedinta particulara
Taxa de acces: interzis accesului public

Omul de afaceri George Becali a cumparat, de la fostul industrias interbelic Max Auschnit, palatul Auschit, pe care l-a transformat in resedinta particulara. Miliardarul roman a modificat atat fatada palatului cat si interiorul, decorandu-le cu aur de 24 de carate.

Interiorul palatului are mai mult de 20 de camere, impodobite in stilul anilor ’30, cu draperii grele cu ciucuri, multe covoare persane si candelabre scumpe. Becali a pastrat aceste caracterstici ale designului tipic pentru perioada anilor 1930, dar a schimbat linia arhitecturii frantuzesti prin constructia unui bazin in parcul palatului si prin imbracarea aleilor in marmura.

Palatul detinut acum de Becali l-a costat pe acesta 30 milioane de euro, potrivit estimarilor din piata.

Castelul lui Vlad Tepes

Adresa: Parcul Carol, strada Candiano Popescu, nr 6
Scop: Oficiul National pentru Cultul Eroilor
Taxa de acces: turistii au voie inauntru doar de doua ori pe an : de Ziua Eroilor, pe 28 mai si pe 25 octombrie

In parcul Carol din Capitala exista un castel mai putin cunoscut, dar foarte frumos. Cladirea impresionanta a fost construita in 1906, cu ocazia aniversarii a 40 de ani de domnie a regelui Carol I. La acea data, castelul era folosit pentru a gazdui un corp de garda a unei unitati militare.

Din 2004, a devenit sediul Oficiului National pentru Cultul Eroilor. Arhitectii au reusit sa realizeze o copie de dimensiuni mai mici, a cetatii de la Poienari.

In prezent, se remarca prin zidurile de piatra si prin turnurile din caramida rosie. De castelul lui Vlad Tepes din Bucuresti se leaga multe legende si povesti, potrivit carora complexul ar fi bantuit.

In Bucuresti, merita sa vizitezi si Ateneul roman, Biblioteca Universitara, Palatul CEC-ului si Palatul Cantacuzino, actualul muzeu George Enescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#palate bucuresti, #palate, #castel, #castel bucuresti, #palat victoria, #palat cotroceni, #muzeu, #muzeu bucuresti, #muzee , #stiri CEC