Pogea: Efectele noului buget se vor vedea in economie peste 3-4 luni

Joi, 19 Februarie 2009, ora 14:58
2127 citiri
Pogea: Efectele noului buget se vor vedea in economie peste 3-4 luni

Ministrul finantelor, Gheorghe Pogea, a declarat joi ca efectele noului buget asupra economiei romanesti se vor vedea peste 3-4 luni si vor depinde de stadiul in care se afla proiectele celor ce vor solicita bani pentru investitii.

 

"Un efect imediat al noului proiect de buget este introducerea pensiei sociale minime garantate, care va fi urmata de capitalizarea CEC Bank, in primul trimestru, si de compensarea TVA-ului pentru agentii economici", a spus Pogea.

Dupa adoptarea bugetului pe 2009 in Parlament, guvernul va decide asupra imprumuturilor ce trebuie facute pentru a finanta deficitul bugetar din acest an, prevazut la 2,88 miliarde euro (2% din PIB).

"De bani putem face rost din piata interna, prin emisiuni de tituri de stat, sau din piata externa, spre exemplu de a Banca Europeana de Investitii (BEI) sau Banca Mondiala", a adaugat Pogea.

Ministrul finantelor a precizat ca interesul sau este de doua ori mai mare pentru imprumuturile de pe piata externa, pentru a restructura datoria publica in sensul cresterii datoriei pe termen lung in detrimentul celei pe termen scurt. De asemenea, imprumuturile externe au dobanzi mai mici decat cele solicitate pe piata interna, a mentionat Pogea.

In prezent exista presiuni legate de restrangerea lichiditatii din economia romaneasca, Romania confruntandu-se si cu diminuarea surselor de finantare din strainatate, a mai spus ministrul. 

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pogea, # buget, # efecte, # economie, # pensie sociala , #stiri CEC