Polita RCA, mai scumpa cu 30%

Luni, 29 Noiembrie 2004, ora 10:47
1195 citiri

Pretul asigurarii obligatorii auto ar fi fost si mai mare, dar CSA a renuntat la unificarea cu Carte Verde, valabila in strainatatePolitele obligatorii auto vor fi mai scumpe anul viitor cu circa 30%-37%, sustin surse din piata asigurarilor. Initial, scumpirea estimata pentru anul 2005 era de cel putin 50%, ca urmare a unificarii asigurarii Carte Verde (valabila doar in strainatate) cu cea de raspundere civila auto (RCA) obligatorie.

Potrivit unui oficial al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), unificarea, una dintre regulile valabile in UE, nu va avea loc in 2005.

In 2005, firmele de asigurare vor avea voie, in premiera, sa majoreze sau sa reduca cu 10 procente tarifele pentru asigurarea auto obligatorie hotarite de CSA. A"Este un prim pas catre liberalizarea acestei piete. Pentru 2006, aceasta marja va creste probabil la 15a-20aA", argumenteaza Albin Biro, membru in Consiliul CSA.

Cu toate acestea, tarifele nu vor putea fi negociate intre firma de asigurari si fiecare client in parte. Pentru ca firmele autorizate sa incheie aceste polite vor fi nevoite sa publice pe site-ul propriu si in cel putin doua ziare de circulatie nationala tarifele pe care le vor practica in 2005.

Polite reinnoite automat

Pentru asigurati, vestea este cit se poate de buna, intrucit lasa loc unor reduceri generoase. Insa asiguratorii ii sfatuiesc pe proprietarii de masini sa nu ia in calcul numai pretul politei, ci si stabilitatea si renumele companiei pentru care opteaza.

Acest lucru este cu mult mai important cu cit, tot de la anul, intre asigurat si asigurator va exista o relatie contractuala, dupa cum o numeste oficialul CSA. Ce inseamna asta? A"Cind valabilitatea politei mai are putin pina la expirare, societatea de asigurare poate prelungi automat acest contract.

Asta numai in cazul in care asiguratul nu a instiintat societatea respectiva ca nu mai doreste sa fie clientul sau. La rindul lui, asiguratorul trebuie sa il anunte pe proprietarul masinii asigurate ca termenul de valabilitate al politei urmeaza sa expire si ca trebuie sa o reinnoiascaA", explica Biro.

Cum reinnoirea politei presupune plata pentru un nou an de asigurare, proprietarul masinii va putea achita tariful aferent fie la CEC, fie la banca. A"La sate, acolo unde este mai dificil sa anunti asiguratul ca polita urmeaza sa expire, exista posibilitatea ca agentul de asigurare care reprezinta societatea respectiva sa vina direct la asigurat pentru a incasa primaA", adauga oficialul CSA.

Potrivit unor surse de pe piata de profil, anul viitor, politele auto obligatorii vor fi mai scumpe cu circa 30%-37%. In buzunarul celor mai multi soferi, costul acestei polite se va simti din plin, insa scumpirea previzionata initial pentru 2005 era de cel putin 50%. Si asta deoarece se avea in vedere unificarea politei Carte Verde cu RCA-ul obligatoriu.

La costul unificarii se adauga si cel al majorarii limitelor de despagubire in caz de pagube materiale ori victime.

A"Pentru 2005, unificarea este o masura ratata. Nu au aparut norme, nu s-au putut rezolva o serie de probleme ce tin de o baza certa de date, asa ca am aminat aceasta unificare. Insa anul 2007 trebuie sa ne prinda cu politele unificate, potrivit cerintelor europeneA", mai spune Albin Biro.

Aproape 90% din autovehicule sint asigurate

Potrivit unor surse de pe piata asigurarilor, numarul masinilor asigurate obligatoriu s-a majorat semnificativ, astfel incit acum se vorbeste de un grad de cuprindere de 85a-90a. A"Cele mai recente date neoficiale, oferite de politie, arata ca exista aproximativ 4 milioane de autovehicule in circulatie, din care 3,2 milioane au numar nou.

Iar numarul politelor RCA emise a fost de 2,8 milioaneA", sustin sursele citate.

Criterii mai lejere

Tarifele RCA valabile in 2005 vor fi stabilite cel tirziu pina pe 5 decembrie a.c. De asemenea, 2005 va fi ultimul an in care societatile de asigurari care vor vinde RCA se vor autoriza. A"Din 2006, firmele care au fost autorizate cu un an in urma nu vor mai fi nevoite sa se reautorizeze. Insa atunci cind o societate incalca grav anumite reguli, i se va retrage acest drept.

De asemenea, in cazul firmelor noi care vor dori sa vinda acest tip de asigurare, criteriile care vor conta cel mai mult vor tine de acoperire teritoriala, reputatie, existenta unei retele informatice conectabila la viitoarea baza de date. Pina acum, accentul se punea pe datele financiare, precum marja de solvabilitate, lichiditate si rezerveA", ne-a mai spus Albin Biro.

Exemplu de calcul

Polita RCA valabila in 2005 va fi mai scumpa cu cel putin 30%. Asta inseamna ca pe proprietarul unei Dacia 1310 noua polita il va costa 1.664.000 lei. Insa daca scumpirea va fi de 37%, pretul asigurarii pentru autoturismele cu capacitate cilindrica cuprinsa intre 1201 si 1400 cmc va fi de 1.753.600 lei.

Potrivit oficialilor CSA, firmele de asigurari vor avea voie sa majoreze sau sa reduca noile tarife cu 10%.

Sursa: Ez