Radu Ghetea: Recomand romanilor sa ia, in continuare, credite in lei

Vineri, 20 Martie 2009, ora 10:52
5032 citiri
Radu Ghetea: Recomand romanilor sa ia, in continuare, credite in lei

"In continuare, nu vad de ce si-ar lua romanii credite in valuta, expunandu-se la riscul valutar, care in ultima perioada a fost deosebit de pregnant. Creditele s-au luat la 3, 5 - 3, 6 lei/euro si acum se ramburseaza la 4, 2- 4, 3 lei/euro, lucru care incarca foarte tare factura. Raman la recomandarea ca ar trebui sa incerce sa se refinanteze,daca exista aceasta posibilitate de refinantare", a afirmat Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, intr-un interviu acordat Bloombiz. 

7 milioane de credite la doar 4,8 milioane de salariati. E prea mult pentru economia romaneasca?

Nu cred, avand in vedere ca un salariat are nevoie de o casa, o masina, de "white appliance", lucruri pe care trebuie sa si le puna prin casa.

Pierderea locurilor de munca pentru 5-10% dintre salariati in conditiile actualei crize devine amenintatoare pentru posiblitatile de rambursare a creditelor contractate?

Este o realitate ca, pe masura ce efectele crizei se fac simtite in ceea ce priveste numarul angajatilor, scade si ritmul de rambursare a creditelor catre banci. Noi suntem constienti de acest lucru si ne-am pregatit pentru a face fata unei astfel de situatii, prin reesalonari, rescadentari sau restructurari ale creditelor. As vrea sa atrag atentia ca se fac amanari, dar nu se fac scutiri.

Bancherii au cerut BNR prelungirea perioadei pana la executarea silita a restantierilor la credite. Cat din acest demers este de fapt in interesul bancilor?

Pentru aparatele electrocasnice, bancile nu au gajuri pe aceste obiecte. Pentru astfel de credite, de obicei, bancile sunt asigurate la societati de asigurari. Daca vorbim de agentii imobiliare, nu este interesul nostru de a incepe niste executari pe care sa nu le putem duce la bun sfarsit.

Totusi, eu cred ca piata imobiliara in Romania este foarte departe de structura si consistenta pe care le au pietele din alte tari europene, ceea ce pare rudimentar, dar in astfel de momente, pare un avantaj pentru Romania. Va exista in continuare piata pentru aceste imobile. Poate nu se va ajunge la valorile vehiculate in ultimul an, pana in august, dar cu siguranta va exista piata pentru aceste imobile aduse in garantie la banci.

Tot mai multe persoane au fost instiintate in ultima perioada de catre banca finantatoare ca li s-a marit dobanda. E normal sa se intample asa? Ce risc isi mai asuma o banca cand da un credit?

Majorarea sau schimbarea dobanzii in contractul de credite se face in conditiile in care este stipulat in acest contract. Daca bancile au modificat dobanzile la contractele de credit, in care se spunea ca banca are dreptul sa faca acest lucru, este corect si nu e niciun fel de problema.

Interesul bancilor este sa aduca dobanzile la nivelul costurilor pe care le au pentru a atrage depozitele si, in niciun caz, nu este de a incarca dobanda in mod artificial, pentru ca, daca se intampla acest lucru, existul riscul de neplata. Interesul este sa putem sa ne recuperam banii si pentru asta trebuie sa practicam dobanzile care sunt "in piata".

Pentru cei care au credite in valuta, pierderile generate de majorarea dobanzii sunt dublate si de cele rezultate in urma deprecierii monedei nationale in raport cu euro. Cum ar trebui sa procedeze un client, sa isi refinanateze creditul in lei sa scape de riscul valutar?

Da. Chiar am creat un pic de valva acum mai bine de un an, cand am spus ca ar fi bine ca romanii sa se imprumute in valuta in care castiga, practic, in lei. Recomandarea mea este in vigoare si acum, sunt multumit ca foarte multa lume a adoptat acest punct de vedere. In continuare, nu vad de ce si-ar lua romanii credite in valuta, expunandu-se la riscul valutar, care in ultima perioada a fost deosebit de pregnant.

Sunt cazuri in care creditele s-au luat la 3, 5 - 3, 6 lei/euro si acum se ramburseaza la 4, 2- 4, 3 lei/euro, lucru care incarca foarte tare factura.In aceste conditii, raman in continuare la recomandarea ca ar trebui sa incerce sa se refinanteze, daca exista aceasta posibilitate de refinantare.  

Unele voci spun ca bancile pot fi considerate un prizonier al propriilor politici de creditare, pentru ca au abordat o politica destul de usoara, intr-o piata unde asteptarile erau foarte mari. Cum comentati?

Nu agreez acest punct de vedere. Eu cred ca bancile din Romania au dovedit o prudentialitate suficienta atunci cand au acordat creditele. Acest lucru este reflectat si de nivelul creditelor neperformante, la nivelul sistemului, care este unul acceptabil. In acest context, nu stiu de ce ar trebui sa ne consideram prizonierii propriilor norme.

Ati spus: "creditarea in sectorul imobiliar isi va relua cresterea in cel mult un an" . Asta inseamna ca dobanzile vor incepe usor sa scada?

Nu trebuie sa ne asteptam la scaderi spectaculoase de dobanzi, pentru ca nu vor fi. Trebuie insa sa ne asteptam ca piata imobiliara sa se dezghete. Exista, in continuare, o cerere foarte mare, oameni care isi doresc o casa. Acesti oameni sunt, dupa parerea mea, in expectativa, asteapta un moment mai bun dar aceasta asteptare nu va fi la nesfarsit.

Intr-o zi, ei vor "rupe pisica", isi vor lua inima in dinti si vor deveni motorul care va porni intreaga economie, indiferent de evolutia crizei. Ma refer la oameni care au un serviciu stabil, care lucreaza in domenii care nu sunt afectate direct de criza si care nu se pot desfiinta, pana la urma. Acestia vor crea conditiile de reluare a tranzactiilor imobiliare.

La CEC Bank am finantat persoanele fizice in aceasta perioada, nu cu ritmul avut inainte, dar asta mi-a demonstrat ca exista in continuare piata. In primele doua luni ale anului, am avut o crestere mica de sold, de circa 0,4 %.

Nu mai este explozia care era inainte, cand spre exemplu strangeam rambursari de 50 de case dar dadeam credite de 200 de case.

Sunt semne cu privire la posibile noi atacuri concertate asupra leului. Cine sunt autorii acestor speculatii si ce urmaresc?

As vrea sa spun ca eu nu am niciun semn, asa cum s-a spus in presa. Exprimarea mea a fost de alta natura, am spus ca Isarescu a exprimat la un moment dat vointa si determinarea BNR de a face fata oricarui atac, ca a facut fata unui atac si e gata sa faca fata si altor atacuri. Asta nu inseamna ca alte atacuri vin maine; s-ar putea sa nu vina deloc sau sa vina peste sapte luni.

Daca am sti cand vor veni aceste atacuri, probabil ca ne-am intoarce inapoi in comunism, cand totul era dirijat si se stia ce se intampla de pe o zi pe alta. Suntem totusi intr-o economie de piata, parte a unei economii mondiale si orice se poate intampla, in orice moment, datorita unor miscari pe piata internationala.  

V-ati dori scaderea RMO?

Eu imi doresc de mult scaderea rezerveri minime obligatorii. In calitate de presedinte al Asociatiei Romane a Bancilor, promovez acest obiectiv al comunitatii bancare comerciale catre banca nationala. BNR a venit si ne-a spus care sunt motivele sa nu dea curs unei asemenea masuri, in acest moment.

Personal, inclin sa dau credit bancii nationale si sa nu mai insist. Asta nu inseamna ca am renuntat la idee. In Romania, rezerva minima obligatorie este foarte mare, ea creeaza un disconfort la nivelul bancilor comerciale, dar daca la nivelul global al Romaniei, nu se considera ca este momentul sa se faca aceasta modificare, parerea mea este ca trebuie sa asteptam un moment mai propice, cateva luni.

Vezi video - Radu Ghetea: Nu este in interesul nostru sa incepem executari silite

                 Radu Ghetea: Recomand romanilor sa ia in continuare credite in lei

Interviu realizat de Andrei Ciltaru.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#banca, #bani, #cec, #credite, #criza, #ghetea , #stiri CEC