Rate sub 300 de euro pentru "Prima casa"

Vineri, 26 Iunie 2009, ora 23:57
4349 citiri
Rate sub 300 de euro pentru "Prima casa"

Rata pentru un credit de 50.000 de euro in programul "Prima casa" nu va fi mai mare de 300 de euro, spun oficialii implicati in proiect. "Vom avea rate cuprinse intre 200 si 270 de euro la venituri de 500-550 de euro, dar acestea ar putea creste de la o banca la alta, deoarece difera conditiile de eligibilitate", a declarat Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare pentru IMM.

Cu toate acestea, surprize s-ar putea sa mai apara, mai ales cand viitorul client se va duce pentru contractarea unui credit. Acest lucru este cauzat de faptul ca unele banci chestionate de EVZ, nu au dorit sa-si faca publice toate comisioanele.

Lipsa de transparenta

Una dintre aceste banci este chiar CEC Bank. Oficialii institutiei ne-au taiat scurt avantul, lasandu-ne sa intelegem ca ar trebui sa ne multumim doar cu informatiile pe care ni le-au furnizat in comunicat. Daca ar fi sa luam in calcul mai multe comisioane percepute de banci, la unele din acestea rata ar putea depasi 300 de euro/lunar.

Cea mai transparenta banca, pana la aceasta ora, s-a dovedit a fi BCR, care a furnizat chiar si o cifra a ratei calculate la dobanda cu care vor activa pe piata cu creditul in euro pentru "Prima casa".

"Costurile se vor situa intr-o plaja foarte ingusta, cu efecte aproape neglijabile in rata, dar diferenta o vor face cu siguranta calibrarile scoringurilor bancilor calificate in acest program.

Aceeasi familie poate obtine sume diferite la doua banci care au aceleasi costuri, dar conditii diferite. Sau se poate califica la o banca si respinsa la o alta", ne-a spus Anca Bidian, CEO Kiwi Finance.

#casa, #prima, #rate , #stiri CEC