Romania ar putea renunta la privatizarea Casei de Economii si Consemnatiuni

Miercuri, 28 Februarie 2007, ora 03:53
896 citiri

Daca banca si-ar majora beneficiile si si-ar extinde activitatea si in provincie, Romania ar renunta la privatizarea CEC.

Anul trecut in decembrie, Romania a inghetat pentru doi ani privatizarea CEC, dupa ce a refuzat singura oferta ramasa, pentru 69,9% din actiuni. Activitatea din provincie a CEC a fost pana acum, practic, un balast pentru administrarea bancii, pentru ca solicitarea de credite se limita exclusiv la zona urbana fara a se extinde si asupra zonelor de provincie care insumeaza aproximativ 40% din totalul de 22 de milioane de locuitori ai Romaniei.

Dupa ce inainte de 1989, CEC domina piata romaneasca in totalitate, anul trecut a acoperit doar 4%. Actualmente, CEC trece printr-o schimbare care implica atat reducerea numarului de posturi cat si modernizarea sistemului de computerizare. Numarul angajatilor se va reduce cu 22%, la 7.000 de persoane.

La 22 decembrie, guvernul roman a sistat privatizarea CEC, pentru ca ofertele de cumparare au fost mai mici, iar in cele din urma a ramas cu un singur interesat Ethniki Trapeza din Grecia, banca ungara OTP refuzand sa faca o oferta imbunatatita.

Din punctul de vedere al fondurilor, CEC este cea de-a cincea institutie financiara din Romania si este ultima banca de stat care asteapta sa fie privatizata, La inceputul lunii noiembrie, guvernul a decis ca viitorul cumparator al CEC nu va putea comasa aceasta cu propria sa filiala din Romania, pentru acest lucru ar duce la micsorarea valorii institutiei in ochii eventualilor candidati pentru cumparare.

Sursa: Rador