Salariatii si pensionarii CEC isi vor imparti 5% din capitalul social al bancii

Joi, 11 Mai 2006, ora 02:05
811 citiri

Comisia de Privatizare din Camera Deputatilor a aprobat Ordonanta de Urgenta privind unele masuri pentru continuare procesului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC).Potrivit formei aprobate de Comisie, vanzare unui pachet de 5% din capitalul social al CEC, in mod direct, in termen de doi ani de la vanzarea pachetului majoritar, catre salariati si pensionarii cu ultimul loc de munca la CEC, se va face la un pret care va fi cel putin egal cu pretul de vanzare a actiunilor din pachetul majoritar detinut de Stat la CEC, plata facandu-se integral la vanzare.

Potrivit strategiei de privatizare a CEC, 69,9% din capitalul social se va scoate la privatizare, 5% se va putea vinde salariatilor si pensionarilor cu ultimul loc de munca la CEC, iar diferenta de 25,1% din actiuni se va lista la bursa, ulterior momentului privatizarii, in funtie de evolutia bancii, a explicat secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Claudiu Doltu.

Alte amendamente aduse la textul initial al documentului vizeaza componenta Comisiei de Privatizare, acordarea unei indemnizatii lunare membrilor Comisiei de Privatizare, precum si garantarea depozitelor persoanelor fizice prin Fondul de garantare a depozitelor in sistemul bancar, incepand cu data transferului dreptului de proprietate asupra pachetului majoritar de actiuni CEC catre noii actionari. Comisia Europeana a solicitat eliminarea garantarii depozitelor CEC de catre Stat, incepand cu 30 septembrie 2005, a explicat Doltu in cadrul discutiilor. De asemenea, secretarul de stat a spus ca intre obiectiile ofertantilor se numara situatia patrimoniului CEC.

Acestia nu doresc sa achizitioneze Palatul CEC din Capitala, care presupune cheltuieli foarte mari de intretinere si nu poate fi adaptat la necesitatile unei banci moderne, fiind declarat monument istoric.

Prezent la discutii, presedintele CEC, Eugen Radulescu, a explicat ca prestarea serviciului de plata a pensiilor este una din cele mai putine atractive afaceri din portofoliul CEC, impreuna cu plata amenzilor.

Oficialul MFP a spus ca acest serviciu va fi continuat de noii actionari, in acest sens existand puncte de vedere formulate atat de Guvern, cat si de Autoritatea Europeana de Concurenta.

Potrivit unei estimari Colliers Real Estate, bunurile imobile ale CEC ar putea ajunge la valoarea de 160 de milioane de euro, dar analistii din piata au indicat o valoare de pana la un miliard de euro pentru CEC. A"Pe masura ce se apropie momentul integrarii, interesul investitorilor cresteA", a mai spus secretarul de stat.

Acest lucru se datoreaza faptului ca, prin CEC, vor fi derulate fondurile structurale europene. Intre detaliile asupra carora exista semne de intrebare se numara faptul ca 35 dintre spatiile in care CEC functioneaza in Bucuresti sunt inchiriate de Primarie - Banci, la un pret recalculat periodic de Consiliul Municipal, in afara unui contract care sa reglementeze acest fapt.

Reexaminarea privatizarii Loteriei si a Imprimeriei Nationale a fost amanata

Aflata, de asemenea, pe ordinea de zi a comisiei, reexaminarea proiectului de Lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 202/2005 pentru aprobarea strategiei de privatizare a CN Loteria Romana SA si a CN Imprimeria Nationala SA, precum si pentru modificarea actelor normative care reglementeaza regimul acestora, a fost amanata pentru saptamana viitoare.

Aceasta decizie a fost luata pentru ca MFPsi Ministerul Justitiei sa poata formula opinii comune referitoare la document.

Cosmin Zaharia

Cronica Romana

Cititi pe directNews.ro

Nou record romanesc: cea mai statuta apa minerala! (Sorin Tudor)

Poluarea publicitara (Emanuel Ciocu)

Moartea ca o spaga (Stelian Gorgan)

Britney Spears a confirmat copilul nr. 2 (Nora Barbu)