Salvarea Greciei scapa restul Europei de problemele financiare?

Luni, 03 Mai 2010, ora 12:41
1874 citiri
Salvarea Greciei scapa restul Europei de problemele financiare?

Liderii zonei euro spera ca injectarea a 110 miliarde de euro in economia din Grecia va opri extinderea "bolii" financiare in restul Europei, insa investitorii si analistii nu sunt convinsi de acest lucru. 

In ciuda acordarii imprumutului, euro a continuat sa se deprecieze fata de principalele monede, luni.

Astfel, daca acest pachet de sprijin nu va reusi sa convinga investitorii sceptici sau sa obtina aprobarea necesara din partea Parlamentului german si al altora, tarile europene s-ar putea trezi ca trebuie sa semneze un cec de jumatate de trilion de euro pentru salvarea altor state membre slabite din punct de vedere financiar, cred analistii de la Reuters.

"Exista o lipsa de incredere in solutii miracol. Sustenabilitatea pe termen lung trebuie sa fie discutata deschis. Pe termen scurt, trebuie vazut daca o sa treaca de parlamente, in special de cel din Germania.

Pe termen lung, trebuie testata durabilitatea unui asemenea plan, mai ales ca implica masuri de austeritate si a provocat proteste politice", a declarat Tony Morriss, analist la ANZ Bank din Sydney.

In Asia, euro a scazut cu 0,9 procente, la 1,3221 dolari/unitate, iar, potrivit economistilor, va ramane in scadere, din cauza nesigurantei politice si indoielii ca Grecia va reusi sa se tina de cuvant si sa faca reducerile bugetare si majorarile de taxe promise, in urmatorii trei ani.

Grecia primeste 110 miliarde de euro de la UE si FMI

In plus, alti membri din zona euro, cum ar fi Spania si Portugalia, au probleme financiare, insa liderii uniunii monetare nu au specificat daca exista posibilitatea acordarii unor imprumuturi si altor tari, numind Grecia "un caz special".

Deficitul bugetar al Spaniei a fost printre cele mai mari din zona euro, anul trecut, de 11,2 procente din PIB, fiind urmata de Portugalia, cu 9,4 la suta din PIB. Cel mai mare deficit l-a inregistrat Irlanda, de 14,3 la suta, in timp ce Grecia a fost pe locul doi, cu 13,6%.

"Daca Portugalia si Spania nu iau masuri preventive pentru a stopa declinul fiscal, pietele financiare vor fi foarte tentate sa testeze apetitul UE pentru salvari, dupa imprumutul imens acordat Greciei", a spus Marco Annunziata, economist sef la UniCredit in Londra, citat de Bloomberg.

Insa oficialii europeni s-au grabit sa explice diferentele in Grecia, care a mintit in privinta situatiei sale financiare, si alte tari.

Falimentul, o linie pe care Grecia nu a fost dispusa sa o treaca

"Nu cred ca pietele vor ataca Spania si Portugalia, deoarece situatia lor nu seamana deloc cu cea a Greciei. Aceasta a fost un caz special, deoarece a raportat cifre speciale si statistici ciudate", a spus Jean-Claude Juncker, ministrul de Finante din Luxemburg.

De asemenea, seful misiunii FMI in Grecia, Poul Thomsen, a declarat ca planul de austeritate este menit a "soca si uimi pietele si a restabili increderea".

Europa, schimbata pentru totdeauna?

Potrivit economistului Irwin Stelzer de la The Wall Street Journal, chiar daca Irlanda, Portugalia, Spania si Italia reusesc sa treaca peste momentele dificile, Europa nu va mai semana cu cea dinaintea crizei.

Chiar presedintele UE, Herman Van Rompuy, indeamna la crearea unui "guvern economic" in Bruxelles, iar seful Comisiei Europene, Jose Barroso, spune ca Tratatul de la Lisabona ii da puterea de a gestiona economia zonei.

De asemenea, va fi schimbat modul in care este privit ratingul de credit, agentiile care se ocupa de acest lucru fiind puse sub presiune pentru a fi mai putin generoase.

In prezent, cand o tara din zona euro are datorii, acest lucru se va observa si in bilanturile contabile ale celorlalte state.

Astfel, Germania si Franta nu mai pot spune ca sistemul lor financiar este stabil, avand in vedere ca si-au asumat datoriile Greciei si vor fi nevoite sa acorde sprijin financiar si propriilor banci, daca imprumuturile pe care acestea le-au acordat Greciei, Spaniei, Portugaliei sau altor tari nu vor fi platite in intregime.

#grecia, #europa, #probleme, #financiare , #stiri CEC