Statul si investitorii privati se intrec in oferte pentru construirea de locuinte

Vineri, 17 Martie 2006, ora 03:24
1099 citiri

Tinerii pana in 35 de ani care vor si pot suporta costurile de construire a unei case vor fi sprijiniti de satul roman cu 20% din costul locuintei, daca legea va trece de Parlament.Aceasta este oferta statului. In contra-ofensiva Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR) si Societatea pentru Beton si Prefabricate din Romania (SBPR) au lansat, cu sprijinul Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC), un nou proiect pentru constructia de case. 75% finantare din partea CEC restul de 25% suportat de beneficiar. Perioada de creditare maxim 35 de ani.

Subventia de 20%, incepand din toamna

Statul va acorda o subventie de 20% pentru tinerii care isi vor construi prima locuinta, de care vor putea beneficia incepand din toamna acestui an, a declarat directorul general al Agentia Nationale pentru Locuinte (ANL), Gheorghe Popescu, intr-o emisiune televizata.

A"Potrivit proiectului, familiilor tinere li se va deconta pana la 20% din costul constructiei. Daca legea va trece de Parlament, tinerii au sansa sa beneficieze de subventii chiar din toamna acestui an. Subventiile vor fi acordate indiferent daca tinerii vor construi casa prin ANL sau pe cont propriuA", a spus directorul ANL.

Acesta a precizat ca subventia va fi acordata numai tinerilor care indeplinesc o serie de conditii printre care varsta pana in 35 de ani, sa nu fi avut o alta proprietate si dovada ca pot suporta costurile construirii casei.

Terenuri gratuite din partea primariilor

O alta modalitate de a obtine o locuinta este Legea 15/2003. Prin aceasta lege primariile acorda terenuri tinerilor in folosinta gratuita cu conditia ca acestia sa inceapa constructia in maximum un an de zile.

A"Practic, prin aceasta lege tinerii primesc gratuit de la primarie terenuri pe care-si vor construi casele. La dosar trebuie atasata o declaratie a solicitantului, pe propria raspundere, ca nu detine sau ca nu a detinut in proprietate o locuinta ori un teren destinat construirii unei locuinteA", a precizat Gheorghe Popescu.

Si parintii solicitantului trebuie sa declare ca nu detin si nici nu au detinut in proprietate in ultimii 10 ani un teren in suprafata mai mare de 500 de mp in mediul urban si de 5.000 de mp in mediul rural, indiferent de localitatea in care este situat terenul.

Reprezentantul ANL a precizat ca necesarul locativ al Romaniei este de circa un milion de locuinte, anul trecut au fost promise prin ANL 5.000 de locuinte si au fost receptionate 3.500. In 2006 vor fi receptionate 6.500 de locuinte. Directorul ANL a mai prcizat ca autoritatile pregatesc un act normativ care sa vizeze construirea de locuinte pentru cei care au fost evacuati din casele retrocedate.

Credit ipotecar dat de CEC

Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), in colaborare cu Societatea pentru Beton si Prefabricate din Romania (SBPR) si Casa de Economii si Consemnatiuni (CEC) au lansat in cadrul conferintei cu tema A"Relansarea constructiei de locuinte individuale modulateA", un nou proiect pentru constructia de case.

Noutate acestuia consta in tehnologia inovatoare pe care o utilizeaza, fapt care permite reducerea costurilor de constructie. Astfel, pretul estimat va fi de 195 de euro/metru patrat pentru structura si un total de 370 euro/metru patrat pentru o casa la cheie. Aceasta inseamna un pret cu mult sub cele practicate in prezent pe piata imobiliara.

Proiectul sustinut de UNPR si SBPR beneficiaza de finantare de maxim 75% din valoarea investitiei din partea CEC, iar 25% din partea beneficiarului, durata de creditare va fi de maxim 35 de ani, cu o perioada de gratie de pana la 720 de zile. Garantia creditului o poate constitui insasi constructia ce urmeaza sa fie realizata, iar dobanda practicata in prezent este de 9,5% pe an pentru creditele in lei. Se stie ca la trei rate nerambursate la CEC beneficiarul isi pierde constructia. CEC, banca creditoare, va studia posibilitatea ca si avansul de 25% solicitat din partea beneficiarului sa fie si el creditat de catre aceasta institutie bancara.

Rezistenta si confort la pret de producator

Avantajul proiectului lansat de UNPR consta in asigurarea unui pret ferm dat de producator, casele sunt construite din elemente modulate cu grad de rezistenta seismica ridicat si confort termic sporit. Elementele constitutive ale acestei cladiri se deosebesc de ale celorlalte constructii prin faptul ca au incorporate in ele instalatiile interioare: termice, sanitare si electrice, complete, cu conducte interioare montate, ingropate, protejate in pereti si sape, astfel incat constructia sa fie mult mai usor de realizat.

A"Pentru prima data in Romania, un patronat intra intr-un parteneriat cu o banca si sustine un proiect inovator pentru constructia de locuinte. Proiectul propus astazi raspunde necesitatilor clasei mijlocii, dar el se adreseaza si celor care lucreaza in strainatate si doresc sa-si construiasca o locuinta in tara. Publicul tinta este format din persoane cu venituri medii, dar avem in atentie si persoane cu venituri mai miciA", a declarat Marian Petre Milut presedintele UNPR.

Executia unei asemenea constructii se face in termen maxim de 6 luni de zile pentru o locuinta ce are 199 de mp suprafata construita desfasurata.

Cronica Romana