Subscribtia publica - o solutie viabila pentru privatizarea CEC

Miercuri, 13 Decembrie 2006, ora 04:37
966 citiri

Subscribtia publica este o solutie viabila pentru privatizarea CEC, in conditiile in care exista o reactie pozitiva a autoritatilor care sa creeze un cadru legislativ, a apreciat marti Radu Negrea, secretar general al Asociatiei Romane a Bancilor, intr-o dezbatere publica organizata de Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti."Pentru privatizarea CEC lipsesc variantele comparative. Autoritatile ar fi trebuit sa ia in calcul privatizarea prin subscriptie publica, intr-un cumul de politici economice pe termen lung. Criteriile de eficienta trebuie sa primeze daca vrem sa avem cu adevarat un mediu de afaceri concurential si performant", a declarat, la randul sau, Maria Grapini, presedintele FEPAIUS, organizatia patronala a industriei textilelor. De altfel, Grapini a precizat ca sustine varianta de privatizare a CEC prin subscriptie publica si in calitatea sa de membru al Partidului Conservator, care a adus de mai mult timp in discutie acest aspect membrilor Executivului.

Presedintele CCIB, Stefan D. Popa, considera ca, in cazul in care CEC va fi privatizata, procesul trebuie sa mizeze pe atuurile bancii: brand-ul foarte bun in pofida erodarii cotei de piata, reteaua extinsa, in special in mediul rural. "Daca avem in vedere ca multe din fondurile structurale si de coeziune sunt destinate modernizarii rurale, intelegem mai bine importanta acestei banci", spune Popa. In acelasi timp, el subliniaza ca "soarta CEC tine de o decizie strategica, care nu se poate rezuma la vanzarea unui activ al statului la un pret cat mai mare. De aceea, o abordare chibzuita a privatizarii CEC-ului, care poate implica o amanare, are sens.

Casa de Economii si Consemnatiuni CEC-S.A. se situeaza, potrivit celor mai recente statistici, pe locul sase in sistemul bancar romanesc si se pregateste sa revina, in urmatorii trei ani, pe unul dintre primele trei locuri. CEC este o banca universala, care ofera produse si servicii atat persoanelor fizice, cat si companiilor.

Dezbaterea publica organizata de CCIB si ADER a reliefat necesitatea regandirii modului de privatizare a CEC, cu atat mai mult cu cat in prezent au fost discutate, la nivel public, o serie de privatizari "neperformante" mai ales din sectorul energetic.

In cursa pentru privatizarea CEC se afla bancile comerciale National Bank of Greece (NBG) si OTP Bank (Ungaria).

Bloombiz

(Sursa: Rompres)