Tariceanu: Romania poate deveni a doua forta agricola a Europei, daca investeste inteligent

Marti, 18 Martie 2008, ora 12:13
1149 citiri
Tariceanu: Romania poate deveni a doua forta agricola a Europei, daca investeste inteligent

Romania are "toate posibilitatile" sa devina a doua forta agricola in Europa, dupa Franta, daca fondurile destinate agriculturii vor fi investite "inteligent", a declarat premierul Calin Popescu Tariceanu."Ambitia mea ca prim-ministru este ca Romania sa redevina o forta in domeniul agriculturii. Avem toate posibilitatile, investind cu inteligenta, ca Romania sa redevina, dupa ani si ani, a doua forta agricola in Europa, dupa Franta, care este o tara mult mai mare ca potential agricol, Romania nu are nimic de invidiat la alte tari", a declarat premierul, marti, in comuna bacauana Blagesti, unde a lansat "Ghidul solicitantului".


Tariceanu le-a spus primarilor prezenti la eveniment ca CEC va juca un rol important in accesarea fondurilor destinate agriculturii, avand in vedere ca banca are cea mai dezvoltata retea din mediul rural.


"In momentul in care s-a pus problema privatizarii CEC, cunoscand riscurile ca profilul acestei institutii sa fie schimbat, vazand ca nu avem niste oferte care sa fie foarte tentante, am luat decizia sa oprim privatizarea si sa folosim CEC pentru accesarea si distribuirea fondurilor europene", a spus seful executivului.


CEC vrea ca, pana in 2011, sa acorde 20% din finantarile bancare pentru mediul rural, segment ce corespunde unei ponderi de 15-20% din portofoliul bancii, declara, la inceputul acestei luni, presedintele bancii, Radu Gratian Ghetea.


La sfarsitul lui 2007, CEC acordase 12% din totalul creditelor bancare pentru mediul rural. CEC are cea mai extinsa retea bancara din Romania, cu peste 1.400 sucursale si agentii, dintre care o mare parte in mediul rural, respectiv in localitati cu mai putin de 50.000 de locuitori, spre deosebire de restul bancilor care s-au axat pe orasele dezvoltate ale tarii.


Volumul creditelor acordate de CEC a ajuns, la finalul anualui trecut, la 4,89 miliarde lei (1,453 miliarde euro), in crestere cu 53% fata de soldul la 31 decembrie 2006. Dintre acestea, 3,7 miliarde lei (1,1 miliarde euro) sunt credite acordate populatiei, restul fiind imprumuturi catre firme.


Ghetea a mai spus ca produsele de finantare acordate de CEC in mediul rural vor fi numai in lei, dar nu poate vorbi in numele altor banci in privinta valutelor in care acestea vor decide sa acorde finantare.


Ghetea, care este si presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a spus ca este convins ca "dobanzile vor cunoaste o reducere" pe acest segment, pentru ca finantarea sa fie suportabila clientilor din mediul rural, atat in ce priveste dobanzile cat si comisioanele.