UNPR critica intentia Guvernului de a privatiza CEC

Vineri, 15 Decembrie 2006, ora 09:10
1065 citiri

Aprobarea de catre Guvern a formei finale a contractului de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni (CEC) arata dispretul politicienilor fata de societatea civila, sustine Uniunea Nationala a Patronatului Roman (UNPR), intr-un comunicat de presa.

"Am aratat cu studii, cu documente si sondaje ca pretul oferit de cumparatori nu este corect, ca ar fi trebuit luat in calcul si capitalul autohton dar, ceea ce este cel mai important, am aratat ca populatia si mediul de afaceri romanesc nu doresc vanzarea acestei institutii de prestigiu. In timp ce Guvernul se pregateste sa dea CEC cadou de Craciun statului ungar sau grec, opozitia mimeaza implicarea", este mentionat in comunicat.

Potrivit UNPR, si alte patronate, confederatii sindicale, ONG-uri si experti independenti au criticat in nenumarate randuri actuala modalitate de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni. Conform sursei citate, 43 de senatori PSD si PRM au depus o motiune de cenzura cu tema "Opriti privatizarea CEC".

"Un astfel de demers este evident ca nu va trece de Parlament. Aceasta chiar daca actuala coalitie de guvernamant nu mai are majoritate. Fie ca sunt la putere, fie ca sunt in opozitie, politicienii nostri nu se faulteaza unii pe altii", este mentionat in comunicat UNPR sustine ca la nivel declarativ, initiatorii spun lucruri serioase, solicitand "suspendarea oricarei actiuni de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni". De asemenea, acestia solicita numirea unui consiliu de administratie la conducerea CEC, format din trei specialisti cu experienta indelungata in activitatea financiar-bancara, un reprezentant al patronatelor, un reprezentant al sindicatelor si doi reprezentanti ai societatii civile. Initiatorii sustin ca, "pentru recuperarea decalajului mare de dezvoltare economico-sociala fata de tarile membre ale Uniunii Europene, Romania are nevoie de mai multe banci cu capital autohton, public sau privat".

Un alt argument pe care il aduc semnatarii motiunii impotriva actualei modalitati de privatizare a institutiei este si faptul ca, "in ultimii doi ani, reprezentanti ai unui numar mare de organizatii patronale si profesionale, organizatii neguvernamentale, ale societatii civile, precum si numerosi depunatori CEC s-au adresat Parlamentului si presedintelui Romaniei, propunand ca CEC sa nu fie privatizata catre un investitor strain".

"Nu cred sa existe roman care sa isi doreasca privatizarea CEC, in afara de cei care, datorita pozitiei politice, au interes in aceasta. Banii care se vor incasa din privatizare ridica si ei probleme - cine mai stie, de exemplu, ce s-a ales de banii din privatizarea BCR?", a declarat Marian Petre Milut, presedinte UNPR.

Potrivit UNPR, CEC nu ar trebui privatizat acum. "Valoarea la care au fost ofertele, de 500-600 de milioane de euro, este infima. Nu mai vorbim si despre potentialul imens al afacerii, datorat multitudinii de sedii din tara pe care Casa de Economii si Consemnatiuni le are in proprietate. In plus, managementul romanesc a dovedit ca isi face bine treaba, anuntand o crestere de 10 ori a profitului in primele 10 luni a acestui an", este precizat in comunicat.

"Indiferent, insa, de cate motiuni se vor depune, este putin probabil ca vreuna dintre ele sa fie luata in seama. Insasi depunerea acestei motiuni este o dovada de demagogie - chiar si semnatari ai sai vor vota impotriva motiunii, de teama ca nu cumva sa treaca", mentioneaza UNPR. Potrivit comunicatului de presa, cel mai grav aspect este acela ca astfel de probleme nu sunt tratate cu responsabilitatea necesara, in conditiile in care CEC nu ar trebui sa fie la bunul plac al intereselor politice, folosit in scopuri electorale pe de o parte, devalizat si vandut pe nimic pe de alta parte.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)