Vezi cat pot imprumuta primariile in 2011

Duminica, 20 Martie 2011, ora 22:51
1757 citiri
Vezi cat pot imprumuta primariile in 2011

Sectorul 1, condus de liberalul Andrei Chiliman, si Sectorul 6, unde primar este Cristian Poteras de la PDL, au fost autorizate sa atraga cele mai mari sume din credite bancare in 2011, fiind urmate la ceva distanta de primariile Sector 5 si Cluj, plafonul la nivel de tara fiind alocat in intregime.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor Publice, Primaria Sector 1 va trage 50 de milioane de euro dintr-un credit de 125 de milioane de euro contractat de la BEI si 71,13 milioane lei dintr-un credit de 298 milioane lei de la BCR.

Pe locul secund se plaseaza Primaria Sector 6, care va putea utiliza 30 de milioane de euro dintr-un imprumut de 70 de milioane de euro de la BEI si 50 de milioane de lei contractate de la BCR.

Comisia de Autorizare a Imprumuturilor Locale din MFP a aprobat finantari pentru intreagul plafon de 1,4 miliarde lei stabilit pentru creditele rambursabile atrase de autoritatile locale in 2011, altele decat cele de cofinantare fonduri UE sau acoperirea datoriei publice locale.

Astfel, au primit aprobare pentru trageri de credite 46 de autoritati locale conduse de PDL, 43 primarii si consilii judetene conduse de PSD, 34 de PNL si 7 de UDMR.

Pe pozitia a treia se plaseaza Primaria Sector 5 (condusa de PSD - Marian Vanghelie), cu trei trageri care insumeaza 112 milioane lei, toate fiind credite contractate in urma cu mai multi ani de la BCR.

Primaria Cluj-Napoca (PDL) a fost autorizata sa atraga in acest an o suma de 75 de milioane de lei, dintr-un credit total de 128 de milioane lei acordat la finele anului trecut de CEC Bank, ceea ce o plaseaza pe locul patru la nivelul tarii.

La mica distanta se afla Primaria Ploiesti (PDL) cu 15,45 milioane euro, dintr-o finantare totala de aproape 30 de milioane de euro contractata de la BCR in 2007.

Credite importante vor atrage in acest an Consiliul Judetean Arad (PDL) - 8,2 milioane euro, Primaria Arad (PDL) - 5,5 milioane euro, Primaria Sfantu Gheorghe (UDMR) - 10 de milioane de euro, Consiliul Judetean Mehedinti (PSD) - 30 de milioane de lei, Primaria Baia Mare (PNL) - 31,25 milioane de lei, Primaria Targu Mures (PDL) - 30,4 milioane de lei si Primaria Resita - 30 milioane de lei.

Cele sase sectoare din Bucuresti vor primi peste 40% din plafonul national, fiindu-le alocate trageri de 80 de milioane de euro (335 milioane lei) si 271 de milioane lei, adica mai mult decat tragerile oraselor municipii, pentru care au foat date autorizari in suma de 48 de milioane euro si 318 milioane lei.

Orasele mici vor putea utiliza bani din credite in suma de 3,1 milioane euro si 33,3 milioane lei, iar comunele au alocata o suma totala de 2,9 milioane euro si 49 milioane lei.

Astfel, toate comunele si orasele care nu sunt municipii se vor imprumuta in acest an mai putin decat Primaria Sectorului 5.

Cele mai active banci in finantarea autoritatilor locale sunt BCR, BRD, CEC Bank, Unicredit si Raiffeisen. Plafonul pentru acest an fost epuizat chiar din sedinta Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale din data de 14 ianuarie. 

#credite, #primarii, #credite bancare, #imprumuturi , #stiri CEC