Europa salveaza ce mai poate: N-a mers cu SUA, dar poate semnam cu Canada

Sambata, 24 Septembrie 2016, ora 21:34
4040 citiri
Europa salveaza ce mai poate: N-a mers cu SUA, dar poate semnam cu Canada
Foto: Berlin Woman

Uniunea Europeana pare divizata in privinta acordurilor de liber schimb aflate in negociere cu Statele Unite si Canada. Daca acordul TTIP, negociat cu Washingtonul, pare sa nu aiba sansa de a fi incheiat in forma actuala, cel aflat in discutii cu partea canadiana si-a gasit rapid adepti.

Desi la fel de discutabil ca si TTIP, acordul CETA beneficiaza de sustinerea ministrilor europeni, chiar daca activistii de mediu si din domeniul social avertizeaza asupra efectelor nefaste pe care un astfel de pact le-ar avea asupra pietei muncii, a mediului de afaceri si a mediului inconjurator din Europa, relateaza Reuters.

Comprehensive Economic and Trade Agreement (CETA) a intrat pe masa negocierilor dintre Europa si Canada in urma cu doi ani, dar abia acum partile au convenit sa faca publice limitele acordului economic si comercial largit in scopul de a domoli reactiile publicului.

Ministrii Economiei din intreaga uniune au termen pana pe 18 octombrie sa dea un raspuns unanim in privinta semnarii acordului CETA, pentru ca semnaturile finale sa fie puse pe acesta in data de 27 octombrie, odata cu vizita premierului Justin Trudeau la Bruxelles.

O voce importanta, cea a Berlinului, si-a manifestat deja pozitia, ministrul Economiei din Germania, Sigmar Gabriel afirmand: "Se remarca o dorinta destul de mare pentru a semna acest acord in octombrie. Mai sunt chestiuni de pus la punct, dar a fost o dezbatere cu rezultate pozitive", a apreciat oficialul german dupa intalnirea ministrilor UE, de vineri, 23 septembrie.

Surprizele ar putea aparea din Austria si Belgia, doua tari in care acordul UE-Canada este privit cu suspiciune.

Christian Kern, cancelarul Austriei se arata ingrijorat de semnarea acestui tratat de liber schimb, chiar daca mana sa dreapta, vicecancelarul Reinhold Mitterlehner, a iesit la rampa pentru a da asigurari ca CETA nu va afecta serviciile publice, piata muncii si standardele de mediu, iar marilor corporatii nu li se va permite sa dicteze in privinta politicilor publice din tara.

Pe de alta parte, Mitterlehner a cerut si reluarea discutiilor intre Washington si Bruxelles pe tema incheierii Parteneriatului Tranatlantic de Investitii si Comert (TTIP), dar pe alte baze si cu mai multa transparenta, fapt ce a atins un subiect extrem de sensibil.

Pozitii diferite

TTIP este un tratat asupra carora partile au cazut de accord de la bun inceput ca ar trebui finalizat pana la incheierea mandatului lui Barack Obama in fruntea administratiei americane.

In acelasi timp, ragazul scurt ramas pana in alegerile din SUA, anuntul iesirii Marii Britanii din UE, ca si anumite clauze nefavorabile tracute in acord au facut ca mai multe tari europene sa respinga ideea semnarii acestuia in actuala forma.

"Daca americanii nu sunt in stare sa atinga macar standardele stabilite in cadrul acordului CETA, atunci aceasta intelegere nu are nicio sansa de a fi incheiata", a replicat ministrul german al Economiei.

Jan Mladek, ministrul Comertului si Industriei din Cehia, a postat pe Twitter un mesaj in care a anuntat ca omologii sai din Franta si Austria au cerut deja incheierea imediata a negocierilor pe tema acordului TTIP.

In acelasi timp, comisarul European pentru Comert, Cecilia Malmstrom, refuza sa declare esecul negocierilor TTIP.

Intalnirea ministrilor Economiei din UE a fost dublata de ample manifestatii ale activistilor de mediu si sindicatelor din regiune, acestia umpland centrul Bratislavei pentru a protesta impotriva propunerii de incheiere a celor doua acorduri de liber schimb.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#acorduri liber schimb UE, #negocieri UE Canada, #acord TTIP , #Cota de piata