CETA - acordul s-a semnat, obstacolele au ramas

Luni, 31 Octombrie 2016, ora 14:41
3656 citiri
CETA - acordul s-a semnat, obstacolele au ramas
Foto: Global Research

Canada si Uniunea Europeana au reusit sa parafeze acordul care stabileste legaturile comerciale dintre cele doua piete, dar acest lucru nu inseamna ca toate obstacolele au fost depasite.

Pentru a fi pus in practica, acordul CETA are nevoie de votul majoritatilor din cele aproape 40 de parlamente nationale si regionale din statele membre UE, pana atunci implementarea provizorie a acestui act permitand doar eliminarea taxelor vamale incepand cu 2017, anunta Reuters.

"TTIP nu este mort!"

Documentul oficial a fost semnat de premierul canadian Justin Trudeau in prezenta presedintelui Comisiei Eureopene, Jean Claude Junker, a presedintelui Consiliului European, Donald Tusk si a premierului slovac, Robert Fico.

"Stabilim standardele care vor determina evolutia globalizarii in urmatorii ani. Niciunul din celelalte tratate nu va evolua sub nivelul intelegerii semnat astazi cu Canada", a punctat Junker.

De altfel, sustinatorii CETA apreciaza ca economia europeana va inregistra o crestere de aproximativ 12 miliarde euro (13 miliarde USD), in vreme ce castigurile canadienilor ar trebui sa fie de aproximativ 12 miliarde dolari canadieni (9 miliarde USD) in urma cresterii volumului de schimburi comerciale cu aproximativ 20%.

Acordul CETA este vazut si ca un punct de plecare in reluarea discutiilor pentru incheierea celuilalt mare tratat comercial, TTIP, care ar trebui sa stabileasca normele de derulare a investitiilor si comertului dintre SUA si UE.

O pozitie pro-TTIP a avut si comisarul european pentru comert, Cecilia Malmstrom, care a explicat ca proiectul acordului cu SUA nu este mort, in ciuda opozitiei unor oficiali din Franta si Germania, ci ca doar asteapta instalarea unei noi administratii la Casa Alba.

Beneficii imediate

Pentru moment, liderii europeni trebuie sa se multumeasca doar cu o relatie asigurata chiar si la nivel provizoriu cu Canada, ceea ce este totusi un castig pentru ambele parti.

Canadienii reusesc astfel sa isi reduca dependenta de o piata de export tot mai pretentioasa, cea din Statele Unite, in vreme ce Europa are in sfarsit un prim acord comercial semnat cu un stat din grupul G7.

Semnarea acordului CETA a fost intarziat de opozitia manifestata de guvernul regional din Valonia-Belgia, iar piedici de acest tip pot aparea pe viitor in discutarea clauzelor tratatului europeano-canadian in fiecare legislative national sau regional de pe continent.

Pana atunci insa, premierul Trudeau se arata convins ca ambele parti vor reusi sa culeaga beneficii imediate, in ciuda implementarii provizorii a acordului.

Seful guvernului din Canada crede ca 98% din punctele cheie vor incepe sa fie puse in aplicare inca din perioada de provizorat.

"Suntem increzatori ca demonstrand ca acest acord este benefic pentru clasa mijlocie, ne asiguram ca oricine va intelege ca este un lucru bun pentru economiile noastre si pentru lumea intreaga", a explicat Trudeau.

In prima faza, 99% din taxele vamale aplicate in prezent pentru marfurile produse pe cele doua piete vor disparea. Producatorii auto si de textile din UE vor avea cu siguranta motive de a privi cu ochi buni intelegera incheiata intre cele doua parti, in contextul in care Canada aplica taxe vamale de 18% la aceste produse de import.

In acelasi timp, companiile europene vor putea sa inscrie oferte in licitatiile publice organizate de autoritatile provinciilor si municipalitatilor canadiene, prima concesie de acest fel facuta de Ottawa in relatiile cu partenerii externi.

La nivel agroalimentar, producatorii de carne de porc, vita si grau din Canada vor avea o cota mai mare de export pe piata europeana, in vreme ce branzeturile produse in Europa ar putea acapara o parte mai mare din piata de peste ocean.

Tratatul comercial incheiat intre UE si Canada nu este vazut cu ochi buni de catre contestatari, acestia acuzand o protectie sporita acordata investitiilor straine din Europa, in ciuda asigurarilor date de oficiali privind asigurarea transparentei in cadrul relatiilor comerciale stabilte intre cele doua parti ale Atlanticului.

#acord CETA, #relatii comerciale UE Canada, #export Canada, #beneficii acord CETA , #Investitii