2007 ar putea fi un an mai bun pentru piata petrolului

Miercuri, 03 Ianuarie 2007, ora 10:21
1156 citiri

Pretului petrolului ar putea cunoaste o asezare in 2007, dupa maximele istorice atinse in 2006, in conditiile in care productia la nivel mondial ar urma sa satifaca cererea de pe piata si pe fondul atenuarii riscurilor geopolitice. 'Istoria acestui an a fost cea a riscurilor geopolitice', a declarat pentru AFP Simon Wardell, analist de la centrul de cercetare Global Insight.

In 2005, cresterea pretului petrolului brut a fost determinata de cererea tot mai mare a Chinei si SUA, dar si de diminuarea productiei ca urmare a uraganelor din Golful Mexic. In acest an, tendinta de crestere s-a mentinut pe fondul unei oferte in continuare limitate, dar si a temerilor din piata privind instabilitatea geopolitica.

Incepand chiar din ianuarie 2006, reluarea programului nuclear iranian si riscul aplicarii de sanctiuni din partea ONU au facut ca piata petrolului sa oscileze, de teama unei riposte din partea Teheranului, care se putea traduce prin suspendarea exporturilor de brut. Totodata, Nigeria a fost prada violentelor atacuri din partea militantilor separatisti in delta Nigerului, violente care amputeaza pana la 30 la suta din productia tarii. La aceasta s-au adaugat testele cu rachete nord-coreene si razboiul din Liban intre Hezbollah si Israel, deteriorarea conflictului din Irak si degradarea relatiilor intre Washington si presedintele venezuelean Hugo Chavez.

Nervozitatea a crescut si pe fondul amenintarii cu un sezon al uraganelor la fel de intens ca in 2005 si al inchiderii campului petrolifer din Prudhoe Bay din Alaska, cel mai mare din SUA, ca urmare a corodarii oleoductului. Rezultatul: pretul brutului a atins record dupa record, pana la maximul din aceasta vara, de 78,40 dolari pe baril, in iulie, la New York, si 78,64 dolari, in august, la bursa din Londra. Aceasta inseamna 20 dolari mai mult decat la inceputul anului si de patru ori pretul de la inceputul lui 2002. 'Dar tot ce se putea intampla rau in 2006 nu s-a intamplat', a remarcat Ed Morse, de la Lehman Brothers, dand ca exemplu lipsa uraganelor devastatoare sau sanctiunile contra Iranului.

Dintr-odata, barilul pe care unii ii vedeau sarind de 100 dolari a scazut. 'Prima de risc care era de 25 la 30 dolari in timpul verii, a coborat sub 15 dolari, iar petrolul se apropie de un pret de echilibru care se bazeaza pe cerere si oferta si se situeaza in jurul a 55 - 60 dolari', noteaza Simon Wardell. Vineri, pretul brutului a fost cu putin peste 62 dolari.

In 2007, estimeaza analistii, pretul va creste probabil mai mult in timpul iernii, apoi va diminua pe parcursul anului, atat timp cat oferta va satisface cererea. Agentia Internationala pentru Energie (AIEA) preconizeaza o crestere de 1,7 la suta a cererii in 2007, respectiv 85,9 milioane de barili pe zi, mai ales ca urmare a cererii crescute din partea Chinei. Dar oferta ar urma sa satisfaca pe deplin cererea si chiar sa permita o crestere a stocurilor la nivel mondial. Potrivit Lehman Brothers, 86,6 mbj vor fi extrasi anul viitor.

Totusi, unii analisti considera ca pretul petrolului nu va scapa de o anumita febra in 2007. Pentru Ed Morse, de la Lehman Brothers, petrolul la bursa din New York ar putea sa treaca de la un pret mediu de 66,40 dolari in 2006, la 70 dolari in 2007, 'ca raspuns la riscurile ce persista dinspre Iran, Nigeria, uragane si terorism'.

Petrolul scade sub 60 de dolari/barilul

Pretul petrolului a alunecat, vineri, sub 60 dolari/baril, deoarece vremea neobisnuit de blanda a descurajat cumparatorii, iar piata pare sa atinga un declin anual pentru prima data din 2001, relateaza Reuters.

Contractele futures pentru petrol au scazut cu 44 de centi, pe piata americana, la valoarea de 60,09 dolari/baril, pana la 16:06, ora Romaniei, de la nivelul minim, de 59,99 dolari/baril, atins in timpul sedintei de tranzactionare.

Piata petrolului a fost sub nivelul de inchidere de anul trecut, de 61,04 dolari/baril si mult sub maximul din 2006, de aproape 80 dolari/barilul de titei, de la mijlocul lui iulie.

Petrolul Brent tranzactionat pe piata londoneza a pierdut 58 de centi, pana la valoarea de 60,09 dolari/baril.

Traderii care isi inchid pozitiile inainte de sfarsitul anului au scufundat si mai mult piata, care a scazut cu peste doi dolari, saptamana aceasta.

"Pietele par sa inchida anul in functie de un criteriu unic: conditiile meteorologice", a spus John Kilduff de la Fimat, intr-un studiu.

Pretul petrolului brut a avut un castig modest de 19 centi, joi, cand traderii au ignorat statisticile americane care au aratat o scadere peste asteptari a rezervelor comerciale americane de petrol neprelucrat.

Analistii au spus ca cifrele sunt modificate temporar, ca urmare a zilelor in care transportul a fost intarziat din cauza cetii.

Impactul scaderii a fost amortizat de conditiile meteorologice favorabile constante care au redus cererea pentru combustibil termic.

Multe institute de prognoza meteo spun ca vremea neobisnuita va continua pana la primavara.

Bloombiz
(Sursa: Rompres, NewsIn)