An prost pentru "centralisti"

Miercuri, 26 Septembrie 2007, ora 08:46
1445 citiri

Sistemul centralizat de incalzire este o nuca prea tare pentru comertul cu centrale termice. In plin sezon al montarii centralelor de apartament, companiile importatoare si putinele companii producatoare de centrale termice din Romania se lupta sa supravietuiasca pe piata. Toate acuza la unison piedicile pe care le intampina din partea autoritatilor, ce doresc mentinerea sistemului centralizat de incalzire, si spun ca vanzarile vor stagna anul acesta sau vor avea o crestere nesemnificativa.

Piata are si sectoare pe care poate creste: centralele ecologice tind sa se impuna in fata celor traditionale, iar numarul celor care isi inlocuiesc vechile centrale este in crestere.

Nu in ultimul rand, piata centralelor termice se bazeaza in continuare pe cei care isi construiesc locuinte noi si isi vor monta sisteme de incalzire de ultima generatie.

Vanzarile, "gatuite" de autoritati

Restrictiile pentru debransari in marile centre urbane reprezinta cauza cea mai importanta a stagnarii pietei centralelor termice, ne-a spus Olimpiu Achim, directorul Viessmann Romania.

Piedicile guvernului se resimt cel mai acut in zona Moldovei, unde "furnizorii publici au restrictiile cele mai brutale", spune Achim, iar sectorul rezidential si piata de schimb sunt slab dezvoltate. Piata are sanse sa creasca doar valoric pentru ca noile centrale (eficiente energetic) sunt mai scumpe decat cele traditionale.

Cristian Carstea, director de marketing al firmei Keston, ne-a explicat: "In Marea Britanie exportam 1.500 de centrale pe luna, iar in Romania vindem atatea intr-un an deoarece acolo guvernul plateste 45% din valoarea centralei, iar la noi se impiedica prin toate mijloacele debransarile".

Sever Scarlat, director general Baxi Romania, ne-a spus ca "piata este gatuita de autoritati", iar Iuliana Pascu, manager marketing al Vaillant Group Romania, spune ca "piata inregistraza o scadere cu 10%, insa odata cu cresterea activitatii in constructii, ea se va echilibra". Scarlat crede ca "aceste restrictii la debransare si subventiile acordate CET-urilor, inclusiv Termoelectrica, afecteaza grav competitia pe piata".

Interventia autoritatilor a avut si un efect pozitiv. "Aceste restrictii au determinat intetirea competitiei intre importatorii de centrale, preturile au scazut, a crescut calitatea serviciilor pre si postvanzare, a aparut consultanta gratuita si preluarea gratuita a intocmirii dosarului cu avize si aprobari", potrivit directorului Baxi, Sever Scarlat.

Ce cauta romanii

Cumparatorii centralelor termice de la noi se uita mai mult dupa pretul centralei si dupa firma care produce sistemele decat dupa un consum de energie redus.

De asemenea, exista zone din tara in care penetrarea centralelor termice s-a realizat mai devreme decat in altele, iar aceste zone asigura "piata de schimb", cu potential mare in viitor.

Operatorii din piata spun ca acest fenomen se petrece in principal in Transilvania (in judete precum Baia-Mare, Satu-Mare si Bihor) care, datorita apropierii de Ungaria, si-au cumparat mai devreme centrale termice.

Totusi, in vanzarea centralelor, Bucurestiul detine ponderea cea mai mare, 30% din totalul pietei. Olimpiu Achim, directorul Viessmann, este de parere ca 40% din vanzarile pe 2007 vor fi acoperite de "piata de schimb".

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=324175>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.