Caldura va costa la fel ca in 2006

Marti, 11 Septembrie 2007, ora 09:09
1242 citiri

Iesenii vor plati in acest an factura pentru incalzire la fel ca si iarna trecuta. Consilierii locali au aprobat, ieri, o hotarare prin care Centrala de Energie Termica (CET) Iasi este obligata sa taxeze populatia cu acelasi tarif. Astfel, gigacaloria va costa tot 175 de lei, ca in iarna 2006 - 2007.

In aceste conditii, potrivit unui calcul estimativ, factura pentru un apartament cu doua camere se va ridica in octombrie la aproximativ 50 de lei pe luna. Incepand cu noiembrie insa, costul va creste. Pentru un apartament cu o camera, locatarii vor trebui sa achite, in medie, 100 lei, pentru doua camere 160 lei, pentru trei camere 210 lei, iar pentru patru camere se va ajunge la peste 260 lei.

Varful de plata va fi atins in ianuarie cand, datorita folosirii altor indici de calcul la tarifarea serviciilor, iesenii vor trebui sa plateasca la incalzire de doua ori mai mult fata de luna noiembrie. Preturile sunt orientative, variind in functie de consumul total de energie termica si de nivelul pierderilor in retea din anumite zone.

Pierderi estimate la 40 de milioane de lei

Pe de alta parte, societatea CET este amenintata, mai mult decat in anii precedenti, de faliment. Mai ales ca huila, principalul combustibil folosit pentru producerea agentului termic pe timp de iarna, a fost achizitionata la un pret cu 25a mai mare fata de 2006.

Sefii centralei au calculat un pret de productie de 255 de lei pe gigacalorie, estimand ca vor furniza in aceasta iarna 500.000 de gigacalorii. In conditiile in care populatia va fi taxata tot cu 175 de lei, rezulta ca, pentru fiecare gigacalorie produsa, CET va iesi in minus cu 80 de lei.

Pierderile totale se cifreaza la aproximativ 40 de milioane de lei. Valoarea poate fi insa mult mai mare, luand in calcul faptul ca, din 2002 si pana in 2006, societatea a iesit mereu pe minus la bilantul contabil de final de an.

Centrala termica, fara gaz de o luna

In urma cu o luna, centrala a ramas fara gaz metan din cauza datoriilor de 22,5 milioane de lei catre E.On Gaz .
"Asteptam sa vina cele 13 milioane aprobate de catre Consiliul Local si sper ca, in cateva zile, sa deblocam situatia. Principalul neajuns este ca centralele termice din zona Copou sunt pe gaz metan si nu pot functiona in acest moment", a declarat, ieri, Didi Melinte, directorul tehnic al CET.

Daniel Oajdea, consilier local PD, a declarat: "Daca macar o parte din datoria Primariei ar fi fost achitata, CET-ul nu ar fi fost debransat de la gaz si iesenii bun-platnici nu ar fi ramas fara apa calda."

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=322109>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>

<b>Bloombiz.ro Newsletter </b>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.