Craciun traditional romanesc, in nordul Moldovei

Marti, 21 Decembrie 2010, ora 17:23
5626 citiri
Craciun traditional romanesc, in nordul Moldovei

Craciunul tradional, cu sarmale aburinde, preparate in vase din lut, cu cete de colindatori si cu multa zapada nu poate fi trait decat in nordul tarii, in Maramures sau in Bucovina, doua regiuni unde obiceiurile vechi s-au pastrat aproape intacte iar turistii se pot intoarce in timp, putand beneficia astfel de experienta unui Craciun complet diferit de cel petrecut la oras.

“In Maramures,  turistii se pot intoarce inapoi in timp si sa simta acea atmosfera arhaica, pierduta in multe alte zone. Ei  vor vedea un Craciun total diferit fata de cel de la oras, cu mersul la mall. Toate gustarile se pregatesc in casa , de la cozonacul care se coace in cuptor, pana la sarmalele care fierb in oala de lut”, a explicat frumusetea petrecerii acestei sarbatori in nordul Moldovei, Ioana Tripon, directorul Centrului Judetean de Informare Turistica Maramures.

In centrul celor mai frumoase traditii si obiceiuri pastrate si azi in Maramures se afla in continuare colindul, acel cantec care ii uneste pe ascultatori si pe uratori deopotriva, incantandu-i si umplandu-le sufletul cu bucuria Nasterii Domnului.

Ioana Tripon confirma ca traditia colindatului s-a pastrat in Maramures.

“Colindatorii imbracati in costume traditionale merg din casa in casa, aduc vestea Nasterii lui Iisus si  primesc de la cei pe care i-au colindat cadouri. Colindele sunt diferite in toate cele patru zone ale Maramuresului.

“Pe ulitele satului, in noaptea de Ajun se aud colindatorii, cum se lasa seara merg copii si dupa care urmeaza adultii. Se merge de la casa, dar in general, in familiile locale toti se cunosc si toti sunt rude”.

In Maramures s-au pastrat colindele vechi, traditionale care nu au fost afectate de partea comerciala. Acestea sunt total diferite fata de ce canta ceilalti uratori din alte regiuni ale Romaniei, pentru ca au o alta linie melodica, respectata cu sfintenie.

“Sunt niste colinde vechi pe care copii le invata de copil mic si le transmit mai departe. Asta inseamna Craciunul: sa colinzi”, subliniaza Ioana Tripon.

O alta traditie pastrata in nordul Moldovei, atat in Bucovina cat si in Maramures este “pomana porcului”. Gospodinele prepara carnati, caltabosi, toba si alte specialitati culinare pe care le vor servi cu drag oaspetilor.

“Colindatorii vin sa impartaseasca bucuria Nasterii Domnului  gospodarilor, iar acestia din urma ii intampina cu un pahar de tuica si cu o bucata de carnat. Asta insemna Craciunul in Maramures”, a descris pe scurt directoarea Asociatiei Maramures, experienta petrecerii acestei sarbatori.

Aceasta adauga ca in Maramures sarbatorile de iarna s-au pastrat cel mai bine, sunt cele autentice, traditionale, neinfluentate de ritmul cotidian, de toate schimbarile pe care le traim in ziua de azi. Lumea colinda cantecele vechi, imbracti in portul traditional, din mosi stramosi si urmeaza acele ritualuri nescrise pe care le-au invatat de la bunici.

Si in Bucovina traditiile sunt bine pastrate, bucurandu-i pe turisti.

Lacramioara Beilic, directorul Asociatiei pentru Promovarea Turismului in Bucovina, spune ca taiatul porcului este cel mai promovat obicei.

“Taiatul porcului este cea mai des promovata, dar si la Craciun si la Revelion, traditiile populare legate de urat, de parada mastilor de sarbatori, acestea sunt cele mai interesante is cele mai gustate de turisiti. In programul de Craciun si de Revelion, in afara programului artistic pe care hotelurile sau pensiunile le pun la dispozitia turistilor sunt inserate si aceste momente populare ale traditiilor”.

O parte dintre acestea, precum taiatul porcului sau pregatirea cozonacilor, sunt incluse in oferte turistice pentru aceasta perioada.

In ceea ce priveste o caracteristica specifica a colindelor bucovinene, Lacramioara Beilic a amintit de mastile pe care le poarte uratorii.

“Sunt masti specifice Bucovinei. Dansul Ursului, Dansul Caprei, Dansul caiutilor sunt cele mai importante. Sunt pesonaje inspirate din fauna padurilor Bucovinei, interpretate prin costume si dansuri specifice din artistii populari.”

Daca gastronomia de Craciun seamana in toate  zonele din Romania, avand in vedere ca majoritatea preparatelor au la baza carnea de porc, specifice pentru zona Bucovinei sunt bauturile spirtoase mai slabe.

“In zona noastra sunt specifice bauturile spirtoase mai slabe, care au la baza preparare pe baza siropului de afine, de fragi sau de diverse alte fructe de padure si acestea sunt intr-adevar specifice zonei noastre: afinata, fragata sau zmeurata”, a exmplificat oficialul Asociatiei pentru promovarea Turismului in Bucovina.

Atat in Maramures cat si in Bucovina, preparatele culinare sunt gatite cu atentie si migala de gospodine care folosesc ingrediente naturale, din gospodaria proprie, rezultand delicatese bio extrem de savuroase si de consistente. De pe masa traditionala, in aceste zone nu vor lipsi niciodata sarmalele, carnatii, piftia sau toba.

Tarifele pachetelor din Bucovina sunt diferite, in functie de categoria de clasificare a hotelurilor si a pensiunilor, de durata sejurului.

“Ofertele de anul acesta au avut o durata cuprinsa intre doua si cinci nopti. S-au oferit separat pachete de Craciun si pachete de Revelion, cele de Craciun au fost mai accesibile din punctul acesta de vedere.

Pretul pachetelor de Craciun variza intre 150 euro si 400 euro de persoana/sejur, in functie de perioada sejurului si de serviciile incluse”, a detaliat Beilic.

Un sejur de trei nopti, la o pensiune de patru stele din Bucovina, cu demipensiune si cine festive in noaptea de Ajun si in prima seara de Craciun incepe de la 217 euro/persoana.

Pentru patru nopti turisti trebuie sa plateasca minim 259 euro, iar pentru cinci nopti tariful solicitat este de 299 euro, pentru aceleasi conditii.

Pensiunile din Maramures solicita un tarif de cel putin 150 euro/persoana pentru un sejur de trei nopti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Când se va lansa primul iPhone cu chipset pe 2nm
Apple întâmpină întârzieri în implementarea tehnologiei de fabricație pe 2nm pentru cipurile sale. Astfel, cel mai probabil inovația nu va fi disponibilă pentru seria iPhone 17,...
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google Pixel 8a, primul model disponibil în România. În ce culori va fi disponibil
Google se pregătește să lanseze noul său smartphone din gama accesibilă, Pixel 8a, care va fi prezentat oficial în cadrul conferinței Google I/O pe 14 mai 2024. Telefonul va fi disponibil...
#bucovina, #craciun, #maramures, #turisti , #stiri CET