Federatia Energetica: CET-urile din intreaga tara risca sa fie inchise din cauza crizei economice

Joi, 12 Februarie 2009, ora 13:47
2222 citiri
Federatia Energetica: CET-urile din intreaga tara risca sa fie inchise din cauza crizei economice

Peste 23 de CET-uri din toata tara au mari probleme si risca sa fie inchise din cauza blocajului financiar determinat de criza economica si a tarifelor impuse de ANRE, a declarat joi, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Energetica, Ion Pisc.

"Situatia centralelor termice din intreaga tara este dezastruoasa, din cauza blocajului economic si financiar, si am putea asista la inchiderea acestora. Centralele din intreaga tara inregistreaza pierderi de mii de miliarde din cauza crizei financiare si a unor decizii proaste luate de Agentia Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei(ANRE). in aceasta situatie se afla si centralele de la Oradea, Brasov, Giurgiu si Bacau care au inregistrat pierderi anul trecut de peste 200 de miliarde de lei vechi fiecare", a afirmat presedintele Federatiei Energetica.

Acesta a precizat ca i-a cerut astazi presedintelui Traian Basescu sa gaseasca o solutie pentru trecerea CET-urilor din subordinea Ministerului Administratiei si Internelor in subordinea Ministerul
Economiei
, pentru a nu mai apare problema platii facturilor de catre consiliile locale si judetene. "I-am propus, totodata, sefului statului sa gaseasca solutii pentru a putea achizitiona combustibilul necesar functionarii termocentralelor in sistem centralizat. In acest moment aproape 30% din energia necesara functionarii CET-urilor trece prin filiera baietilor destepti", a explicat Ion Pisc.

Presedintele Traian Basescu i-a asigurat pe sindicalistii de la Federatia Energetica si Federatia Termoelectrica ca va discuta cu Guvernul despre problemele ridicate de acestia, legate de blocajul economico-financiar din unitatile de productie a energiei si va da un raspuns realist in timp util.

Dupa ce a participat la ceremonia de instalare a ministrului de Interne Dan Nica, presedintele Traian Basescu a fost intampinat, in fata sediului MAI, de un grup de protestatari, sindicalisti de la Federatiile Energetica si Termoelectrica.

Seful statului a mers, alaturi de ministrul de Interne, si a discutat cu presedintele Federatiei Electrica, Ion Pisc, in mijlocul grupului de protestatari.  Problema ridicata de Federatia Electrica este, potrivit presedintelui Ion Pisc, blocajul economico-financiar la unitatile de productie a energie electrice si termice din cadrul centralelor din subordinea Consiliilor locale si judetene si nefinalizarea niciunui program de investitii, care sa conduca la siguranta in exploatarea centralelor si la siguranta locurilor de munca.

Protestatarii acuza si faptul ca, fara investitii in modernizarea centralelor, acestea ar putea fi inchise, pana in 2013, din cauza neindeplinirii normenlor impuse de Uniunea Eurpeana.

"Instalatiile, asa cum sunt la ora actuala, functioneaza doar din inertie, suntem in impas total cu mediul. Riscam ca in 2013 aceste centrale sa fie inchise", au spus protestatarii. Pe de alta parte, oamenii acuza si problema pretului combustibililor, care fluctueaza dupa bunul plac al agentilor economici, dar si numirea, in sistem, pe criterii politice, a unor oameni neprofesionisti.

O alta problema ridicata de Federatiile Energetica si Termoelectrica a fost aceea a subordonarii centralelor catre Ministerul Administratiei si Internelor. "Nu au ce cauta aceste centrale la MAI, ar trebui sa apartina Ministerului Economiei, care are specialisti pe domeniul energetic. si ministrii la interne, care se schimba mereu.", a aratat presedintele Federatiie Energetica.

"Asta  nu se mai schimba, sta patru ani ca eu sunt cu noroc", a glumit Basescu, referindu-se la Dan Nica, la a carui instalare a participat.

Sindicalistii au cerut si rezolvarea problemei "baietilor destepti din energie". "Da, ma tin de ei, cu ceilalti am incercat si nu am reusit, cu astia trebuie sa o scot", a spus Basescu.

"Problema nu-mi este necunoscuta, acum o inteleg mai bine, cu cotributia de la administratiile locale si programele de modernizare. Va asigur ca ma aplec asupra problemei si o discut cu cei din Guvern pentru rezolvare, nu doar sa o discut", le-a spus presedintele protestatarilor, la solicitarea acestora spunand ca se va ocupa si de problemele din ANRE.

Dupa plecarea presedintelui, ministrul Dan Nica i-a invitat pe liderii protestatarilor, la discutii, la sediul Ministerului.

#criza economica, #blocaj financiar, #tarife , #stiri CET