Ghid pentru investitiile in aur. Vezi ce te sfatuiesc expertii

Miercuri, 04 Mai 2011, ora 13:10
8282 citiri
Ghid pentru investitiile in aur. Vezi ce te sfatuiesc expertii

Aurul a fost un jucator important pe piata in comparatie cu alte investii si se considera a fi o investitie de refugiu pentru majoritatea investitiilor. In timp ce alte investitii iti pot aduce pierderi pe timp de inflatie, investitiile in aur te pot proteja. Daca te-ai decis sa investesti in aur, iata care iti sunt optiunile:

Cumpara metalul pretios:

O modalitate de a investi in aur este sa cumperi metalul in forma sa fizica. In timp ce unii oameni considera ca este cea mai buna modalitate de a investi in aur, altii o considera aproape imposibila si nesigura.

Insa, daca te numeri printre cei care tin bunurile "la ciorap" poti alege sa cumperi bijuterii, monede de aur sau chiar lingouri.

Monede de aur

Una din cele mai simple moduri de a investi in aur este sa cumperi monede mici disponibile pe piata.

Istoric vorbind, monezile tind sa isi pastreze cel mai bune valoare, deoarece la valoarea aurului se aduna si valoarea numismatica.

Exemple sunt: British sovereign, British guinea, Spanish escudo, monezile de 20 si 40 de franci francezi (aur). Acestea contin 90% aur, exceptie fiind British sovereign cu 91,66% aur, sau 22 karate.

Cumpara lingouri de aur

De asemenea, poti achizitiona aur fizic in forma de lingouri mici de la un dealer privat de lingouri.

Lingourile de aur sunt de asemenea vandute de unele banci.

In momentul in care te decizi sa cumperi lingouri de aur, informeaza-te in legatura cu dealerul, vezi de cat timp e pe piata si care ii e reputatia.

Bijuteriile

Desi ai posibilitatea de a investi in aur sub forma de bijuterii, expertii nu iti recomanda.

Aceasta pentru ca de obicei costurile bijuteriilor de aur sunt de doua ori mai scumpe decat monedele si barurile deoarece include costurile de maiestrie, pietrele pretioase si alte ornamente.

Actiuni la societati miniere de aur

Investitia in actiuni la societati miniere de aur poate fi o decizie buna daca nu isi doresti sa ai metale pretioase in forma fizica.

Acestea pot fi cumparate si vandute ca orice alte valori in piata. In timp ce valoarea aurului este volatila, preturile acestor stocuri depind de o serie de factori politici si chiar geografici.

De vreme ce valoarea actiunilor este dependenta de performantele companiei in piata, investitia in actiunile unei societati particulare este totusi riscanta.

Pe de alta parte, poate fi extrem de profitabila, daca compania genereaza profituri uriase.

Investitii in Fonduri mutuale

Un fond mutual de aur este mult mai sigur decat stocurile de aur individuale deoarece riscul este minimizat din cauza diversificarii fondului.

De obicei, expertii recomanda sa investesti in fonduri mutuale care investesc la randul lor in actiunile companiilor miniere de aur.

De asemenea, poti investi in aur prin alte instrumente de plasament colectiv, cum ar fi fondurile comune de investitii sau societatile deschise investitii.

Fondurile mutuale nu sunt afectate in mod direct de pretul aurului.

De asemenea, astfel de fonduri tind sa fie mai volatile in comparatie cu preturile la aur.

Contracte futures pe aur

Contractele futures pe aur sunt contracte legale care permit investitorilor sa cumpere sau sa vanda o anumita cantitate de aur, cu un pret predeterminat.

De vreme ce aceste contracte sunt de obicei tranzactionate in avans, investitorii platesc la inceput o valoare mica a contractului.

Contractele futures pot fi riscante avand in vedere volatilitatea preturilor la lingouri, investitia realizandu-se de obicei speculand pretul.

Din cauza riscului, expertii nu recomanda investitia in contracte futures decat daca esti un investitor experimentat caruia ii plac riscurile.

Fonduri tranzactionate la bursa (ETF-Exchange Traded Funds)

Una din cele mai populare moduri de a investi in aur este un ETF.

Acestea sunt titluri de valoare care pot fi tranzactionate la marile burse de valori.

ETF-urile sunt optiuni excelente pentru cei care isi doresc sa investeasca in aur dar nu vor sa-si asume riscul de a avea aurul in forma sa fizica.

ETF-urile, din cauza legaturii directe de aur, vor urmari modificarea pretului aurului in piata mondiala.

ETF-urile se pot tranzactiona la marile burse: Zurich, Bombay, Londra, Paris, New York. Ele sunt preferate de investitorii care nu vor sa detina aur dar vor ca vehicolul de tranzactionare sa fie legat direct de aur.

Exemple de ETF (simboluri si in paranteza bursele la care se tranzactioneaza): GBS(tari europene), GLD(SUA), GOLD (Dubai), GOLD(Australia).

Forme speciale de fonduri tranzactionate sunt Closed-End Funds (CET) si Exchange-Trade Notes (ETC) care se bazeaza (spre deosebire de ETF) pe urmarirea derivatelor de aur.

Analistii in domeniu spun ca pentru ETF-uri unii brokeri accepta plasamente de doar cateva sute de euro, in timp ce altii investesc de la cateva mii de euro in sus.

Vezi ce parere au specialistii de pe piata romaneasca:

Bogdan Glavan, analist economic si professor de economie

- Cea mai sigura investitie in aur este de a cumpara aur fizic; pentru romani este destul de complicat pentru ca aurul este foarte valoros in raport cu nivelul de viata al romanului

- Cata vreme in economia mondiala persista aceasta politica monetara inflationista cu ratele dobanzii extrem de mici care creeaza o presiune inflationista, ceea ce se vede in preturile marfurilor si al energiei, perspectivele pentru metalele pretioase raman solide.

- Referitor la fondurile tranzactionate la bursa, acestea sunt un fel de "second best"

- Investitia bursiera prezinta un risc fata de investitia in aur fizic din doua motive; in primul rand, fluctuatiile pietei financiare care deriva din functionarea de ansamblu a sistemului financiar, simpla modificare a unor conditii monetare precum rate dobanzilor, nivelul de rezerve minime sau modificarea unor reglementari care influenteaza functionarea sistemului bancar, toate au efect indirect asupra pietei bursiere globale dar si asupra pretului aurului.

- In al doilea rand, aceste instrumente nu sunt 100% sigure.

- La investitia bursiera in aur, folosesti bursa ca un instrument pentru a obtine un profit.

- Investitia in aur fizic iti permite un profit mai greu de marcat pentru ca exista o diferenta mare intre pretul de cumparare si cel de vanzare, dar iti ofera siguranta.

Florin Dolea, Directorul Pioneer Asset Management

- Cumpararea in forma fizica  a aurului este greoaie si cu anumite riscuri; as inclina catre o investitie folosind piata de capital, in indici, in fonduri care urmaresc evolutia aurului in societati implicate in domeniu.

- In ceea ce priveste oportunitatea de a obtine un randament in momentul de fata, aurul e considerat o investitie de refugiu cand restul alternativelor implica riscuri suplimentare

- Trecem printr-o perioada in care nici euro nici dolarul nu mai sunt ce erau, dar privind in trecut la evolutia aurului si la volatilitatea pretului, investitia in acest metal pretios este riscanta

Eugen Voicu, presedinte CertInvest

- Pentru cei care isi doresc sa-si conserve o parte din active, investitia in aur poate fi o solutie.

- Eu as miza pe niste instrumente derivate care au ca suport activ aurul; nu trebuie neaparat sa-l detii fizic undeva, asta e o etapa depasita

- Chiar si contractele futures ar putea fi luate in considerare, dar aici mai exista riscuri de contraparte. Vedeti cazul Lehman Brothers.

- Trebuie sa avem in vedere riscurile dar situatia nu poate fi comparabila cu toamna lui 2008, cu toate ca instabilitatea e mare si nu ma astept la un echilibru foarte curand

- Cea mai riscanta investitie in aur este cumpararea de actiuni la o societate miniera de aur; cea mai riscanta ar trebui sa fie uneori si cea mai performanta; daca nu risti, nu poti sa castigi.

Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul roman da cu o mana, dar ia cu doua, mai ales ca vrea sa creasca taxele din nou in 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#cele mai riscante investitii, #contractele futures, #fonduri tranzactionate la bursa, #ghid pentru investitii, #investitii in aur, #lingourile de aur, #modalitati de investitie in aur, #societati miniere de aur , #stiri CET