Guvernul vrea sa transfere la Economie centralele termice

Miercuri, 17 Martie 2010, ora 13:22
1613 citiri
Guvernul vrea sa transfere la Economie centralele termice

Guvernul intentioneaza sa treaca la Ministerul Economiei, pentru o perioada determinata, centralele de energie termica, pentru modernizare, urmand ca ulterior CET-urile sa fie transferate din nou catre autoritatile locale sau sa desfiinteze jumatate din unitati, inlocuindu-le cu grupuri mici pe gaze. 

Variantele analizate de Executiv pentru reabilitarea CET-urilor au fost prezentate, miercuri, la Iasi, de ministrul Administratiei, Vasile Blaga, intr-o discutie cu autoritatile locale, informeaza Mediafax.

El a aratat ca a fost deja format un grup format din reprezentantii ministerelor implicate, administratiilor locale, sindicatelor, parlamentarilor si care trebuie sa prezinte, pana in luna iunie, un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania.

"Va trebui sa punem la punct un plan national de modernizare a intregului sistem de producere a energiei termice in Romania, pentru ca este la pamant.

Nu s-a intamplat aproape nimic desi au fost transferate acum cativa ani, in timpul guvernarii Nastase, cu datorii cu tot si s-au acumulat in timp.

Nu a fost nicio gandire coerenta la nivel national si au fost dezvoltate grupuri de producere energie termica care nu au ce face vara, sarind din lac in put", a spus Blaga.

Potrivit ministrului, grupul de lucru analizeaza variantele pe trei planuri, legislativ, tehnic si financiar.

"Ideea care este agreata de toti este cea propusa de domnul Videanu vis-a-vis de preluarea lor, pentru o perioada de timp, in administrarea Ministerului Economiei pentru modernizare, utilizand surse pe care le vom gasi impreuna cu Ministerul Mediului, si pana la urma din nou sa le transmitem in administrarea autoritatilor locale", a spus Blaga.

El a aratat insa ca autoritatile analizeaza si varianta in care "sa rada" jumatate din centralele din orase si sa construiasca grupuri mici, moderne, care sa utilizeze in special gaze.

Blaga a precizat ca programul national de reabilitare a sistemului energetic va fi prezentat in luna iunie. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvern, # economie, # cet, # centrale, # termice , #stiri CET