Inca 4 companii de stat, incluse in deficitul bugetar

Miercuri, 10 Noiembrie 2010, ora 01:06
1713 citiri
Inca 4 companii de stat, incluse in deficitul bugetar

Bugetele CFR Calatori, Termoelectrica, Compania de Huila Petrosani si CET-urilor sunt incluse pana in 2012 in calculul deficitului bugetar pe standarde europene, iar din 2011 cel mai probabil si cel al SNCFR, care va avea un impact important, a declarat secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina.

Incepand din septembrie Comisia Europeana a stabilit ca in calculul deficitului bugetar consolidat vor fi incluse noi companii, care timp de trei ani au avut mai multe de 50% din cheltuieli acoperite din fonduri publice, direct sau prin subventii, respectiv CFR Calatori, Termoelectrica, Compania de Huila Petrosani si restul de CET-uri, intrucat sapte CET-uri au fost introduse inca din 2008.

"Incercam pentru 2012 sa aducem foarte aproape deficitul pe cash cu cel ESA (medologia europeana). Trebuie sa avem grija ca acele companii introduse in calculul deficitului consolidat sa nu aiba pierderi. De asemenea, arieratele acestor companii se iau in calcul (...) Daca Huila ar fi inghitita de acel grup energetic, dispare. Daca nu, trebuie sa avem grija ca sa nu aiba pierderi si sa afecteze deficitul. Daca una dintre societati este privatizata, atunci iese. Datoriile lor sunt sume de platit, le judeci pe ESA, ce au cheltuit plus arieratele lor", a explicat Gherghina la seminarul EU-Cofile organizat de BNR, Alpha Bank si ARB.

Secretarul de stat in Finante a aratat ca exista un mare risc ca Societatea Nationala a Cailor Ferate Romane sa incheie la finele lui 2010 cel de-al treilea an in care cheltuielile sunt acoperite peste 50% din fonduri publice, astfel ca din 2011 va fi inclusa in bugetul general consolidat, ceea ce ar putea avea un impact pe deficitul ESA de 0,1% din PIB.

Gherghina a precizat ca din momentul introducerii in calculul deficitului, impactul unei companii se calculeaza cu trei ani inainte si nu poate fi scos mai devreme de trei ani.

In 2008 au mai fost introduse in calculul deficitului potrivit metodologiei europene bugetele Metrorex si Companiei Nationale de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR).

In urma reclasificarii companiilor, Comisia Europeana a ridicat in octombrie estimarile privind deficitul Romaniei dupa metodologia ESA 95 pentru anii 2008 si 2009 cu 0,3 puncte procentuale, la 5,7%, respectiv 8,6% din PIB.

Anterior, statisticienii Comisiei estimau deficitul Romaniei la 5,4%, respectiv 8,3% din PIB dupa metodologia ESA 95.

Reclasificarile amintite au condus la modificarea cheltuielilor bugetare de la 37,6% la 38,2% din PIB pentru 2008, respectiv de la 40,4% la 41% din PIB pentru anul trecut, reiese din raportarile Eurostat.

Estimarile anterioare dateaza din luna aprilie. Totodata, estimarea privind veniturile statului a urcat de la 32,1% din PIB la 32,5% din PIB pentru 2008 si de la 32,1% la 32,4% din PIB pentru 2009. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#deficit bugetar, #cfr, #calatori, #termoelectrica, #cet-uri, #comisia europeana , #stiri CET