Ministerul Economiei va administra CET-urile gestionate de autoritatile locale

Vineri, 21 Mai 2010, ora 12:00
1700 citiri
Ministerul Economiei va administra CET-urile gestionate de autoritatile locale

Ministerul Economiei va lua in administrare CET-urile care sunt in prezent gestionate de autoritatile locale, a declarat intr-un interviu acordat HotNews.ro Adriean Videanu, care a precizat ca acestea vor fi inlocuite cu unitati noi de cogenerare de inalta eficienta, informeaza NewsIn.

Sumele necesare investitiilor vor fi obtinute in urma valorificarii surplusului de unitati de emisii de dioxid de carbon.

Guvernul spera sa obtina din vanzarea acestora pe piata internationala circa 2 miliarde de euro.

"Nu le preluam, ci le luam in administrare in ideea de a le moderniza.

Este un proiect guvernamental pe care il avem in vedere cu Ministerul Administratiei si Internelor si comunitatile locale.

La nivelul Ministerului Economiei exista expertiza de specialitate si putem sa realizam investitii noi in cogenerare de inalta eficienta la nivelul fiecarei comunitati locale, astfel incat sa nu mai irosim resurse financiare foarte importante participand la incalzirea globala intr-un mod cu totul ineficient.

(...) Vreau sa dau cateva exemple: Iasi, Brasov sunt comunitati locale care au CET-urile dimensionate la productia industriala de dinainte de 1989.

In momentul de fata, pe de-o parte productia industriala s-a restructurat, pe de alta parte, nevoia comunitatii locale este mult mai mica.

Si atunci diferenta este de la 400 MW putere instalata la 20-30 MW, suficient pentru a asigura incalzirea si apa calda a unei comunitati.

Principiul de baza este ca energia produsa pentru apa calda si caldura sa fie preluata in sistemul energetic national si valorificata ca atare", a spus Videanu.

Ministrul economiei a precizat ca ceea ce vrea sa utilizeze ca resurse reprezinta valorificarea AAU-urilor (n.red. unitati de emisii de dioxid de carbon) conform protocolului de la Kyoto si sa se investeasca in aceste proiecte green-field astfel incat sa se rezolve "aceasta problema a comunitatilor locale, dar si a Romaniei in ansamblu".

Potrivit lui Videanu, pe lantul de la productie pana la consumatorul final, Romania pierde anual 500 de milioane de euro, prin achizitia de combustibil, prin utilizarea ineficienta, prin transportul ineficient, precum si prin incalzirea ineficienta.

"Nu ne mai putem permite un astfel de dezmat la nivelul economiei nationale", considera Videanu. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Semn de criză? A doua lună consecutivă cu prăbușire a lucrărilor de construcții rezidențiale
Volumul lucrărilor de construcții a scăzut semnificativ pentru a doua lună consecutiv în România. Dacă pe parte de construcții inginerești prăbușirea începută în ianuarie a fost...
#autoritati, #cet, #economie, #locale, #minister , #stiri CET