O mie de miliarde de lei costa stergerea datoriilor unei termocentrale

Miercuri, 30 August 2006, ora 02:27
948 citiri

Cu gandul la apropiata integrare in UE, guvernul incearca sa preintampine socul renuntarii la subventiile directe. O mie de miliarde de lei ar urma sa coste, potrivit unui proiect de lege, stergerea unor datorii ale termocentralelor administrate de autoritatile locale.Datorita sistemului care a fost pana acum, cu pretul national de referinta si cu o parte din subventie, care s-a dus spre modernizarea si adaptarea sistemelor de distributie, au ramas sume neacoperite si datorii foarte mari ale centralelor de termoficare. Incepand cu 1 ianuarie, Ordonanta 63 stabileste un sistem de piata in care nici o administratie locala si nici un CET, pana la urma, nu va functiona cu pierdere pe care sa nu o acopere.

Secretarul de stat Mircea Toader sustine ca banii se vor imparti celor care au mai mare nevoie si in nici un caz pe criteriile apartenentei politice a primarilor. Acestia, dupa cum relateaza Andrei Manolescu, spera ca vor fi primi fondurile cat mai repede cu putinta.

Potrivit oficialului citat, printre localitatile vizate se afla Brasov, Buzau, Bacau sau Pitesti, dar o lista definitiva nu este stabilita. Nici datele tehnice ale modului in care se va face plata nu sunt cunoscute.

Bloombiz