SNLO estimeaza reducerea cu 20% a productiei pe 2009

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 13:06
1470 citiri
SNLO estimeaza reducerea cu 20% a productiei pe 2009

Productia Societatii Nationale a Lignitului Oltenia (SNLO) va scadea cu 20% in acest an, fata de anul trecut, din cauza scaderii cererii, care la randul sau a fost cauzata de scaderea consumului de energie electrica, a declarat pentru NewsIn directorul general al SNLO, Daniel Burlan.

"Noi suntem cei mai afectati de criza economica. Estimam o scadere cu 20% a productiei din 2009 fata de anul trecut.

Pentru ca s-a redus consumul de energie electrica si, automat, si cererea de materie prima este in scadere.

La inceputul anului, aveam o anumita cerere, apoi, in luna mai, aveam o cerere mai mica, ceea ce a dus la oprirea activitatii timp de o luna. Iar acum cererea e si mai mica", a afirmat Daniel Burlan.

Directorul general al SNLO a mai spus ca acum compania trebuie sa isi regleze programul de productie, pentru ca nu ar avea spatiu suficient sa stocheze lignitul extras.

"Cererea este de 14-15 milioane tone lignit, pe 2009. Capacitatea de stocare este de maxim 800.000 tone", a adaugat Burlan.

SNLO a acumulat datorii la bugetul de stat de 140 milioane lei si, totodata, are de recuperat creante de 370 milioane lei, de la Regia Autonoma pentru Activitati Nucleare (RAAN), CET Govora, CET Arad, CET Brasov, CET Bacau, CET Oradea si de la Complexul Energetic Craiova, principalul nostru beneficiar.

"Asteptam o rectificare bugetara prin care RAAN sa beneficieze de subventia de stat, pentru a-si plati datoriile catre SNLO, iar apoi noi sa ne platim datoria catre bugetul statului", a mentionat directorul general al producatorului de lignit.

SNLO a inregistrat in 2008 pierderi de 8-10 milioane lei, din cauza scaderii cererii de productie cu un milion de tone carbune, dupa cum declara directorul general al companiei, Daniel Burlan, in luna martie.

Daca in 2007, SNLO a avut o productie de 18,9 milioane tone carbune, din care a vandut aproape toata cantitatea (adica 18,7 milioane tone carbune), in 2008, compania a inregistrat o productie de 18 milioane tone carbune, din care a vandut 17,8 milioane tone carbune, a spus atunci Daniel Burlan.

SNLO se afla in subordinea Ministerului Economiei si are ca obiect principal de activitate extragerea si comercializarea lignitului.

Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Câciu vs. Burduja. Miniștrii se contrează pe schema de investiții pentru energie regenerabilă: ”Să nu fie plătită de populație”
Adrian Câciu, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, a criticat marți, 26 martie, schema de susținere a energiei regenerabile prin Contracte pentru Diferență (CfD). Într-un...
#energie electrica, #datorii, #buget, #lignit, #rectificare bugetara , #stiri CET