CEZ a finalizat achizitia CEZ Distributie si CEZ Vanzare

Sambata, 10 Octombrie 2009, ora 10:17
2064 citiri
CEZ a finalizat achizitia CEZ Distributie si CEZ Vanzare

Grupul CEZ din Cehia a finalizat, vineri, preluarea de la Electrica a pachetelor de 19% detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a platit suma totala de 145,36 milioane de euro, devenind astfel actionar unic, a comunicat CEZ, transmite NewsIn.

"Compania energetica CEZ a incheiat negocierile cu societatea romaneasca Electrica, cumparand 19% din actiunile companiilor CEZ Distributie si CEZ Vanzare pentru 145,36 milioane euro.

Negocierile au inceput spre sfarsitul lunii iunie, cand CEZ a aplicat pentru optiunea de preluare atat la Fondul Proprietatea, cat si la Electrica SA, bazata pe contractul de privatizare din 2005, prin care CEZ a achizitionat 51% din Electrica Oltenia", se arata in comunicatul emis pe portalul CEZ. Astfel, CEZ detine 100% din actiunile ambelor companii.

Electrica a incheiat cu grupul CEZ un contract care are ca obiect transferul unui numar de 13.585.013 actiuni detinute la CEZ Distributie si a 13.585.013 actiuni detinute la CEZ Vanzare, reprezentand 18,9937837% al acestor societati, se arata in Hotararea de Guvern pentru aprobarea finalizarii privatizarii Societatii Comerciale CEZ Distributie -S.A. si a Societatii Comerciale CEZ Vanzare - S.A., ca urmare a mecanismului de exercitare a optiunii de cumparare a actiunilor de catre CEZ, publicata luni in Monitorul Oficial.

Banii urmeaza sa fie achitati intr-un cont escrow, prin Citibank Romania. Fondul Proprietatea a comunicat, la sfarsitul lunii septembrie, ca si-a vandut participatiile detinute la CEZ Distributie si CEZ Vanzare, pentru care a incasat in total 229,59 milioane euro, corespunzator unui pret pe actiune de 10,70 euro.

Tranzactia a fost initiata de Grupul CEZ, in baza optiunii de cumparare de care beneficia conform contractului de privatizare al fostei Electrica Oltenia. Negocierile au durat mai bine de doua luni, timp in care oferta initiala a CEZ a fost imbunatatita cu circa 19% fata de cea initiala.

Contractul a fost semnat miercuri, 23 septembrie 2009. Fondul Proprietatea detinea 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA, pentru care CEZ a exercitat optiunea de cumparare.

Grupul CEZ din Cehia este unul dintre cei mai mari producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa.

In Romania, grupul este prezent din 2005, prin compania CEZ Romania, care include CEZ Distributie (distribuitor de energie electrica in judetele Arges, Dolj, Gorj, Mehedinti, Olt, Valcea si Teleorman), CEZ Trade (care se ocupa cu vanzarea si cumpararea de energie electrica pe piata en gros), CEZ Vanzare si CEZ Servicii.

Pe sectorul de distributie si vanzari, CEZ detine in Romania o cota de piata de 17%.

In Europa, CEZ are aproape sapte milioane de clienti si un portofoliu al capacitatii instalate de peste 14.300 MW. Capitalizarea sa pe piata este de peste 30 miliarde euro. Actiunile sale sunt tranzactionate la bursele din Praga si Varsovia. Grupul CEZ activeaza in 11 tari din Europa Centrala si de Sud Est.

#cez, #achizitii, #vanzare, #fond proprietatea , #stiri CEZ Distributie