CEZ vrea sa cumpere Electrica Oltenia

Miercuri, 08 Iulie 2009, ora 15:40
1740 citiri
CEZ vrea sa cumpere Electrica Oltenia

Compania ceha de electricitate CEZ a lansat discutii pentru a achizitiona participatii detinute de alti investitori in divizia sa de distributie din Romania, a anuntat miercuri compania, conform Reuters, citat de NewsIn.

CEZ a achizitionat in 2005 o participatie de 51% din compania romaneasca de distributie Electrica Oltenia, pentru suma de 166,5 milioane euro si ca parte a acordului de privatizare, poate cumpara participatiile minoritare, a declarat purtatoarea de cuvant a CEZ, Eva Novakova, intr-un email.

"Am lansat discutiile cu detinatorii participatiilor, insa datorita faptului ca negocierile sunt in curs, nu putem comenta sau oferi informatii suplimentare", a adaugat Novakova.

Aceasta nu a oferit detalii despre termenii negocierilor. Grupul ceh CEZ a.s. detine 51% din CEZ Distributie, 51% din CEZ Vanzare si 51% din CEZ Servicii.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA.

Actionarii Fondului Proprietatea vor decide, in 27 iulie, in legatura cu eventuala vanzare, "impreuna sau separat", a participatiilor detinute la trei companii controlate de grupul energetic ceh CEZ pe piata romaneasca, in urma suplimentarii ordinii de zi a AGA.

La toate cele trei companii controlate de CEZ mai este actionar, pe langa grupul cehesc si Fondul Proprietatea, compania Electrica SA, cu detineri de 19% din CEZ Distributie, 19% din CEZ Vanzare si 37% din CEZ Servicii.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

Grupul CEZ este unul dintre cei mai puternici producatori, furnizori si distribuitori de energie din Europa, atat din punct de vedere al capacitatilor operationale cat si din punct de vedere al numarului de clienti deserviti, fiind al doilea mare exportator de energie din Europa.

Grupul CEZ acopera domenii industriale precum generarea de energie, distributia de energie si comercializarea energiei electrice si termice, precum si a produselor auxiliare.

CEZ Romania SRL, filiala a grupului ceh CEZ, a fost infiintata in 2005, prin achizitionarea pachetului majoritar de actiuni ale companiei Electrica Oltenia. Domeniul de activitate al companiei este distributia si furnizarea energiei electrice. 

Ursache: Sper ca Fondul Proprietatea sa obtina spre 900 mil. lei din vanzarea participatiilor la CEZ

Potrivit evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers, participatiile Fondului la cele trei entitati din grupul CEZ ar valora 211 milioane euro, conversia realizandu-se la un curs de circa 3,6 lei/euro, valabil la momentul efectuarii evaluarii.

Astfel, participatia Fondului la CEZ Distributie a fost evaluata la 192 milioane euro, cea de la CEZ Vanzare la 18,4 milioane euro, iar in cazul CEZ Servicii detinerea este estimata la 1,1 milioane euro.

 

Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Compania lui Trump debutează pe bursă. Evaluarea de 9 miliarde pare exagerată, spun unii experți
Trump Media, compania fostului președinte american Donald Trump, care deţine reţeaua de socializare Truth Social, debutează marţi, 26 martie, la bursă, pe piaţa NASDAQ, transmite CNBC....
#acord, #actiuni, #companie, #detineri, #participatie, #privatizare , #stiri CEZ Distributie