Finantele trebuie sa mandateze FP pana in 15 august pentru vanzarea participatiilor la filialele CEZ

Miercuri, 29 Iulie 2009, ora 14:49
1240 citiri
Finantele trebuie sa mandateze FP pana in 15 august pentru vanzarea participatiilor la filialele CEZ

Ministerul Finantelor va trebui sa acorde pana la 15 august mandat Fondului Proprietatea pentru a incepe negocierile in scopul vanzarii detinerilor la cele trei filiale ale CEZ, inainte ca oferta companiei cehesti sa expire, a spus Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP, potrivit NewsIn.

"Vanzarea participatiilor a fost avizata de Consiliul de Supraveghere si urma sa fie ratificata de Adunarea Generala a Actionarilor.

Aici suntem putin in criza de timp, pentru ca oferta CEZ expira la 15 august, deci va trebui sa obtinem mai repede mandatul actionarului majoritar, pentru a oferi un raspuns", a declarat Ursache.

Potrivit presedintelui consiliului de supraveghere al FP, atat actionarii minoritari ai Fondului, cat si statul sustin oportunitatea vanzarii pachetelor detinute la CEZ Distributie, CEZ Vanzare si CEZ Servicii - cele trei filiale detinute de CEZ in Romania.

"Pretul exact va fi negociat. Noi plecam de undeva de la 200 milioane de euro, ceea ce inseamna foarte mult pentru Fond in momentele acestea", a afirmat Ursache.

Potrivit unei evaluarii facute de fima de audit PricewaterhouseCoopers, Fondul Proprietatea ar putea obtine 211 milioane euro din vanzarea participatiilor la cele trei societati din grupul CEZ, urmand ca banii sa fie folositi pentru investitii, dupa ce Franklin Templeton isi va intra in drepturi.

Potrivit evaluarii auditorului, participatia Fondului la CEZ Distributie are o valoare de 192 milioane euro, cea de la CEZ Vanzare este de 18,4 milioane euro, iar in cazul CEZ Servicii detinerea este estimata la 1,1 milioane euro.

Actionarii Fondului Proprietatea trebuiau sa decida in AGA de la inceputul acestei saptamani in legatura cu eventuala vanzare, "impreuna sau separat", a participatiilor detinute la cele trei companii controlate de grupul energetic ceh CEZ pe piata romaneasca, insa adunarea actionarilor a fost amanata pentru inceputul lunii septembrie din lipsa de cvorum, in conditiile in care Ministerul Finantelor, actionarul majoritar al Fondului, nu a trimis nici un reprezentant la intalnire.

#cez, # vanzare, # fp, # participatii , #stiri CEZ Distributie