Fondul Proprietatea convoaca actionarii in 7 septembrie

Marti, 04 August 2009, ora 18:45
1713 citiri
Fondul Proprietatea convoaca actionarii in 7 septembrie

Directoratul Fondului Proprietatea a convocat in 7 septembrie actionarii intr-o adunare generala, pentru aprobarea contractului de administrare cu Franklin Templeton, de aceasta data nefiind nevoie de participarea statului pentru luarea unei decizii, informeaza NewsIn.

Saptamana trecuta, actionarii Fondului au fost convocati la AGA, dar din cauza lipsei actionaului majoritar, Ministerul Finantelor, nu au potut fi adoptate punctele de pe ordinea de zi. In aceste conditii, actionarii privati ai FP au cerut o adunare generala ordinara, care sa nu impuna cvorum la a doua convocare, daca in prima zi nu se intruneste cvorumul de 20% din actionarii privati.

Reprezentantii statului nu s-au prezentat la AGA din 27 si 28 iulie pentru ca Guvernul nu a aprobat contractul de administrare cu fondul de investitii american. Executivul a amanat pentru sedinta din saptamana in curs luarea unei decizii.

In privinta vanzarii participatiilor CEZ, Ministerul Finantelor va trebui sa acorde pana la 15 august mandat Fondului Proprietatea pentru a incepe negocierile in scopul vanzarii detinerilor la cele trei filiale ale CEZ, inainte ca oferta companiei cehesti sa expire.

Totodata, conducerea executiva a Fondului a convocat AGA extraordinara tot in 7 septembrie pentru a discuta despre iesirea din actionariatul celor trei filiale CEZ.

"Vanzarea participatiilor a fost avizata de Consiliul de Supraveghere si urma sa fie ratificata de Adunarea Generala a Actionarilor. Aici suntem putin in criza de timp, pentru ca oferta CEZ expira la 15 august, deci va trebui sa obtinem mai repede mandatul actionarului majoritar, pentru a oferi un raspuns", spunea Mircea Ursache, presedintele Consiliului de Supraveghere al FP.

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA, pentru care CEZ a exercitat optiunea de cumparare. Insa avocatii consultati de FP considera ca optiunea de cumparare a CEZ nu include CEZ Vanzare, potrivit unei note legale catre AGA.

De asemenea, actionarii Fondului vor dezbate in 7 septembrie si politica de investitii asumata de Franklin Templeton, precum si termenii si conditiile contractului de management.

In 9 iunie, Comisia de selectie a administratorului, condusa de Enache Jiru, a anuntat ca Franklin Templeton Investment Management Ltd este castigatorul cursei pentru administrarea activelor Fondului Proprietatea, in conditiile in care a depus cea mai ieftina oferta, insa preluarea administrarii FP depinde de decizia actionarilor.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

La 10 iulie, Ministerul Finantelor Publice continua sa fie cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea, cu 65,87% din capitalul social, in timp ce 46 de firme detineau 6,52% din actiuni, iar 2.445 de persoane fizice aveau 27,61% din capitalul Fondului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#fond, #proprietate, #dividende, #ministerul, #finantelor, #publice, #actiuni , #stiri CEZ Distributie