FP ar putea fi listat la bursa in cel putin 5-6 luni de la intrarea in drepturi a administratorului

Marti, 28 Iulie 2009, ora 17:11
1450 citiri
FP ar putea fi listat la bursa in cel putin 5-6 luni de la intrarea in drepturi a administratorului

Fondul Proprietatea ar putea fi listat la bursa de la Bucuresti si pe piete externe, cel mai probabil la Londra, in cel putin 5-6 luni de la intrarea in drepturi a administratorului Fondului, compania Franklin Templeton, a spus, marti, directorul pentru piete emergente al acesteia, Mark Mobius, citat de NewsIn.

"Este nevoie de cel putin 5-6 luni pentru listarea la bursa a Fondului din momentul semnarii contractului. Rezolvarea detaliilor juridice dureaza cateva luni.

Un aspect important pentru listare va fi cooperarea cu guvernul, de care depinde rapidiatea acestui proces", a declarat Mark Mobius, director pentru piete emergente la Franklin Templeton.

El a adaugat ca taxele percepute de companie pentru administrarea Fondului Proprietatea sunt "competitive", foarte scazute in raport cu cele practicate la nivel european pentru cazuri similare FP.

"Consideram ca tariful practicat de noi e competitiv comparativ cu cele practicate pe piata", a spus Mobius, intrebat ce parere are despre declaratiile presedintelui Consiliului de Supraveghere al FP, Mircea Ursache, care considera prea mare comisionul Franklin Templeton pentru administrarea FP.

El a precizat ca, pentru promovarea Fondului Proprietatea, Franklin Templeton va demara o serie de intalniri in strainatate, in tari asiatice sau din Europa Occidentala, pentru a prezenta investitorilor oportunitatile de afaceri legate de FP.

"Vom face un road-show in Asia si Europa de Vest pentru a informa investitorii despre Romania si Fondul Proprietatea, ceea ce va dura probabil, cel putin o luna", a spus Mobius.

El considera ca listarea Fondului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ar avea un efect "incredibil", in conditiile in care piata este in prezent subevaluata, iar valoarea BVB se va dubla sau tripla in urmatorii 3-4 ani.

Directorul general al Fondului, Daniela Lulache, a precizat ca Fodul are suficienta lichiditate pentru listarea la bursa, in conditiile in care cerinta minima pentru free float este de 25% din actiuni, iar FP are deja un free float de 35%, care este in crestere.

 

Actionarii FP se vor reintalni cel mai devreme in septembrie ca sa dezbata administrarea Fondului

In AGA de marti a Fondului Proprietatea (FP) nu s-a intrunit prezenta necesara pentru validarea hotararilor pe ordinea de zi, aceasta fiind a doua zi consecutiva de amanare.

"Avocatul Corin Trandafir, reprezentantul celui mai mare actionar privat al FP a informat ca va solicita in cel mai scurt timp convocarea unei adunari generale ordinare, in care vor fi supusi pentru aprobare termenii si conditiile contractului cu Franklin Templeton, castigatorul selectiei pentru administrarea FP", a declarat directorul general al Fondului, Daniela Lulache.

Potrivit termenului legal, Adunarea Generala Ordinara a Actionarilor trebuie sa aiba loc in 30 pana la 60 de zile de la convocare, deci, cel mai probabil, la inceputul lunii septembrie.

"In timp ce pentru o serie de hotarari, precum numirea efectiva a Franklin Templeon in calitate de administrator, este suficienta intalnirea actionarilor in adunare ordinara, pentru o serie de hotarari precum modificarea actului constitutiv al Fondului si vanzarea participatiilor la CEZ este nevoie de reprezentatii actionarului majoritar, Ministerul de Finante, intr-o adunarea extraordinara a actionarilor", a mai precizat Lulache.

Pentru Adunarea Generala Ordinara, in prima zi de desfasurare este nevoie de intrunirea unui cvorum minim de 20% din voturile totale, iar, in a doua zi, se pot vota hotararile de pe ordinea de zi cu 50% plus 1 dintre participanti.

Pe de alta parte, Lulache a explicat ca, din momentul convocarii Adunarii Generale Ordinare a Actionarilor, memorandumul inaintat guvernului pentru modificarea structurii corporative a Fondului priveste doar MFP, fiind o procedura interna a statului roman.

Diretorul general al FP a amintit ca, pana la inrarea efectiva in drepturi a Franklin Templeton mai trebuie parcursi o serie de pasi de catre viitorul administrator, precum infiintarea unei sucursale in Romania si auorizarea de catre CNVM. 

Fondul Proprietatea detine 30% din actiunile CEZ Distributie SA, 30% din CEZ Vanzare SA si 12% din CEZ Servicii SA, pentru care CEZ a exercitat optiunea de cumparare.

Insa avocatii consultati de FP considera ca optiunea de cumparare a CEZ nu include CEZ Vanzare, potrivit unei note legale catre AGA, publicata pe pagina de internet a Fondului.

Fondul Proprietatea are in portofoliu participatii la 88 de companii, cele mai multe din domeniul energetic, astfel ca o eventuala iesire din actionariatul celor trei companii ar reduce numarul de detineri la 85.

La 10 iulie, Ministerul Finantelor Publice continua sa fie cel mai mare actionaral Fondului Proprietatea, cu 65,87% din capitalul social, in timp ce 46 de firme detineau 6,52% din actiuni, iar 2.445 de persoane fizice aveau 27,61% din capitalul Fondului. 

Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Fidelis intra la tranzacționare – TradeVille
Made In Romania Bursa de Valori București lansează o noua ediție a programului Made in Romania, dedicat companiilor antreprenoriale. In acest an, programul își propune sa identifice 15...
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Rata șomajului se menține la 5.6% la finalul anului 2023 – TradeVille
Volumul Cifrei De Afaceri Din Serviciile Prestate, In Creștere In primele 2 luni ale anului 2024, volumul cifrei de afaceri din serviciile de piața prestate populației a crescut, ca serie...
#bursa, #dezbateri, #fp, #investitori, #taxe , #stiri CEZ Distributie