Salariatii Electrica dau in judecata compania

Miercuri, 12 August 2009, ora 14:27
1584 citiri
Salariatii Electrica dau in judecata compania

Asociatiile Electrica Service si Univers vor da in judecata compania Electrica deorece nu au putut achizitiona pachete de actiuni de pana la 10% din capitalul social al societatilor scoase la privatizare, a declarat, miercuri, presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, informeaza NewsIn.

"Deschidem actiuni penale impotriva vanzatorului. Nu ne intereseaza ca ei au tergiversat lucrurile. Pe vanzator il gasiti la Electrica SA, AVAS si Ministerul Economiei", a spus Dumitru Costin.

Potrivit reprezentantilor sindicatelor, dreptul salariatilor si pensionarilor Electrica de a cumpara actiuni la societatile de distributie si furnizare a energiei electrice privatizate a fost stabilit de guvernele anterioare si intereseaza peste 40.000 de salariati si 15.000 de pensionari, dar cu toate acestea nu au fost elaborate normele de aplicare.

"Dupa opinia noastra, doar dreptul salariatilor din filialele Eletrica Muntenia si Oltenia de a cumpara pachete de actiuni de pana la 10% a fost protejat. Investitorii strategici nu au avut niciun impediment in a cumpara pachetului majoritar de 51%, ba mai mult au putut realiza si o consistenta majorare de capital", au spus reprezentantii salariatilor Electrica.

Sindicalistii solicita Guvernului adoptarea unei ordonante prin care sa se instituie un nou termen de optiune pentru CEZ de a cumpara pachetul de actiuni rezervat salariatilor si pensionarilor, detinut de catre Electrica SA la CEZ Distributie si CEZ Furnizare, dupa data de 31 decembrie 2010 si numai in conditiile in care acestia nu-si exercita dreptul de a cumpara actiunile care le-au fost rezervate.

"Solicitam Guvernului ca OUG 116/2008 sa se modifice, pentru a respecta principiile transparentei, nediscriminarii si obiectivitatii in procesul de privatizare din sectorul energetic, in sensul prelungirii termenului pana la 31 decembrie 2010 si pentru fosta filiala SC Electrica Oltenia, care s-a divizat in CEZ Distributie SA si CEZ Vanzare SA.

Reprezentantii celor doua asociatii au precizat ca au banii necesari pentru a achizitiona 9,95%, valoare pachetului de actiuni de 10% se ridica la aproximativ 40 milioane de euro.

#salariati, #electrica, #companie , #stiri CEZ Distributie