Modernizarea CFR costa statul intre 5 si 7 mld. euro - Interviu Ludovic Orban

Marti, 17 Aprilie 2012, ora 07:59
3234 citiri
Modernizarea CFR costa statul intre 5 si 7 mld. euro - Interviu Ludovic Orban

Reteaua de transport feroviar rapid, asa-numitul TGV, trebuie sa opreasca si in statia numita "Romania", avand in vedere stransa legatura pe care ne-am creat-o de-a lungul anilor cu spatiul european.

Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, a vorbit intr-un interviu Business24 despre necesitatea modernizarii CFR, despre problemele de infrastructura feroviara, dar si despre costurile unui eventual proces de dezvoltare a cailor ferate romane.

"Pentru Romania, care si-a intensificat legatura cu spatiul european, care are milioane de romani ce lucreaza in strainatate, e fundamental sa dezvolte acest sistem, care in mod evident va fi rentabil, chiar daca ar calatori numai romanii pe garniturile de tren rapid", a declarat Ludovic Orban.

Guvernul a hotarat la inceputul lunii sa anuleze datoriile CFR SA de la sfarsitul lui 2011 catre bugetul consolidat si fondul de risc, de 3,99 miliarde lei prin conversia in actiuni, care vor fi preluate de Ministerul Transporturilor ca unic actionar.

"Se aproba stingerea prin conversie in actiuni a creantelor principale si a accesoriilor aferente, cuvenite bugetului de stat, bugetului asigurarilor sociale si bugetelor fondurilor speciale, reprezentand impozite, taxe, contributii si alte venituri bugetare, cu exceptia impozitului pe venitul din salarii si asmiliate salariilor, individualizate in titluri de creanta emise pana la 31 ianuarie 2012, datorate de catre Compania Nationala de Cai Ferate CFR SA la aceasta data si neachitate la data eliberarii certificatului de atestare fiscala", se arata intr-un proiect, intocmit de Ministerul Transporturilor.

Din totalul de 3,99 miliarde lei datorii inregistrare la sfarsitul lui 2011, 2,06 miliarde lei reprezentau penalitati si majorari pentru neplata sau plata cu intarziere.

In opinia lui Ludovic Orban, fost ministru de Transporturi, un program complet de modernizare al CFR ar costa statul roman intre cinci si sapte miliarde de euro, "in functie de cine liciteaza".

"La lacomia unora se poate mari factura de plata foarte mult si o parte din bani sunt asigurati. Aproape doua miliarde de euro sunt asigurati pe coridorul patru Pan-european. De la Constanta la Bucuresti, sunt aproape gata, desi si acolo se bate pasul pe loc, de la Bucuresti pana la Predeal, iarasi e aproape gata. Mai sunt tronsoanele care sunt in curs de licitatie.

Ar mai trebui vreo cinci miliarde de euro ca sa modernizezi infrastructura si sa asiguri confortul si viteza", a declarat Ludovic Orban, intr-un interviu acordat Business24.

Citeste si Infrastructura, "handicapul" economiei - Interviu Ludovic Orban

Potrivit acestuia, exista doua tipuri de transport - cel international si de lunga distanta si transportul regional. In privinta curselor regionale, fostul ministru este de parere ca acestea pot fi rentabilizate intr-o masura mai mica deoarece conditiile efective ale transportulu fac sa fie necesara subventia.

"Eu as separa aceste activitati si as privatiza transportul de lung parcurs si transportul international, care ar fi interesant", a mai adaugat acesta.

Problema esentiala pe care o are Romania este legata de infrastructura cailor ferate.

"Atata timp cat reteaua de cale ferata este in situatia dramatica in care se gaseste astazi, putem noi sa cumparam garnituri noi, sa asiguram un confort extraordinar caci deplasarea se va face tot cu viteza melcului.

Atat timp cat ai sute de poduri, mii de kilometri de autostrada pe care nu s-au facut nimic, nu s-au facut reparatii capitale, in care nu se asigura toate operatiunile normale de intretinere, nu poti asigura un transport normal pentru calatori.

Calatorul vrea sa calatoreasca in siguranta, iar siguranta nu e conferita din cauza retelei. Romanul vrea sa calatoreasca repede si confortabil. Confortul se poate asigura, dar siguranta si viteza nu, daca nu se investeste in infrastructura", a mai adaugat Ludovic Orban.

Fostul ministru al Transporturilor este de parere ca modernizarea infrastructurii CFR ar trebui sa devina prioritate in obiectivele ministerului, in caz contrar, existand riscul producerii unor accidente.

"Acum un an si ceva se intamplau in fiecare saptamana accidente feroviare", mai adauga acesta.

"Urmeaza statia TGV-ului?"

In conditiile in care toata Europa si-a dezvoltat reteaua de transport feroviar rapid, asa-numitul TGV, Romania se vede nevoita sa faca pasi rapizi in aceeasi directie. Cu toate ca aceste sistem de transport este vazut ca fiind unul de mare succes si extrem de rapid in tarile dezvoltate ale Europei, statul roman inca nu a luat nicio masura pentru dezvoltarea sa.

"Pentru Romania, care si-a intensificat legatura cu spatiul european, care are milioane de romani ce lucreaza in strainatate, e fundamental sa dezvolte acest sistem, care in mod evident va fi rentabil, chiar daca ar calatori numai romanii pe garniturile de tren rapid", este de parere Ludovic Orban.

Chiar si presedintele Traian Basescu, intrebat in toamna anului 2011, cum va arata Romania in anul 2030, a conturat razand imaginea unei Romanii care se vrea a fi europeana.

"Vom calatori cu TGV-ul de la Constanta la Paris. Vom folosi cartile de credit in City-ul londonez, dupa care ne vom intoarce la Bucuresti tot cu TGV-ul", spunea seful statului.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#CFR Ludovic Orban, #modernizare CFR, #TGV Romania, #modernizare infrastructura Romania, #interviu Ludovic Orban , #Investitii