1.500 km de cale ferata din administrarea CFR ar putea fi inchisi

Luni, 28 Martie 2011, ora 00:14
1758 citiri
1.500 km de cale ferata din administrarea CFR ar putea fi inchisi

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) propune Guvernului inchiderea a 1.474 km de infrastructura feroviara excedentara, sumele rezultate in urma casarii si dezmembrarii urmand sa fie utilizate de CFR SA pentru intretinerea retelei, potrivit Mediafax.

Potrivit unui proiect de hotarare de Guvern, este vizata inchiderea unor parti din infrastructura feroviara proprietate publica a statului, aflata in administrarea Ministerului Transporturilor si Infrastructurii si data in concesiune CFR si/sau proprietate privata a CFR, care din considerente tehnice si comerciale nu mai justifica mentinerea in functiune.

 

"Prin proiectul de hotarare se aproba inchiderea, dezafectarea si valorificarea infrastructurii feroviare excedentara, ceea ce va degreva bugetul statului si bugetul de venituri si cheltuieli al Companiei Nationale de Cai Ferate CFR SA de cheltuielile aferente investitiilor si reparatiilor infrastructurii feroviare apartinand domeniului public al statului, respectiv domeniului privat al CFR.


In acest mod, efortul statului va fi indreptat catre dezvoltarea si modernizarea principalelor linii de cale ferata pe care se desfasoara cea mai mare parte a traficului de calatori si marfuri", se arata in nota de fundamentare.


Lista cu segmentele care vor fi inchise este anexata proiectului.

Guvernul s-a angajat in urma negocierilor cu FMI sa inchida 20% din liniile de cale ferata aflate in administrarea CFR SA, reprezentand aproximativ 4.000 de kilometri, daca nu gaseste un investitor care sa realizeze intretinerea acestora si care va fi selectionat in urma unor licitatii.

Potrivit datelor CFR, la nivelul anului 2009, lungimea totala a liniilor de cale ferata ale infrastructurii feroviare era de 20.210 km (retea desfasurata), din care 17.691 km infrastructura feroviara publica si 2.519 km infrastructura feroviara privata.

#infrastructura feroviara, #CFR, #cale ferata, #infrastructura, #investitor , #stiri CFR