6.000 de angajati de la CFR Marfa vor fi disponibilizati fara salarii compensatorii

Vineri, 11 Decembrie 2009, ora 12:24
2881 citiri
6.000 de angajati de la CFR Marfa vor fi disponibilizati fara salarii compensatorii

Peste 6.000 de angajati de la CFR Marfa vor fi disponibilizati cel mai tarziu de la 1 martie 2010, fara salarii compensatorii, potrivit programului de restructurare trimis de administratie sindicatelor, reprezentantii salariatilor spunand ca vor contesta acest program deoarece nu au fost consultati.

Presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, ca sindicatele au fost notificate vineri ca vor fi disponibilizati 6.380 de salariati din cei 16.220 de la CFR Marfa, fara salarii compensatorii.

"De azi (n.r. vineri) se intra pe proceduri, dupa aproximativ 45 de zile se emit deciziile fiecarui salariat disponibilizat, apoi salariatul are dreptul la 15 zile de preaviz, astfel ca, cel mai tarziu la 1 martie, cei 6.380 de angajati ai CFR Marfa vor fi disponibilizati", a explicat Mantescu.

Liderul sindical a precizat ca, luni, se va intalni cu toti liderii de sindicat pentru a analiza programul de restructurare trimis de administratie si a subliniat ca nu este de acord cu acesta.

"Eu voi contesta acest program, din doua motive. Administratia nu a consultat sindicatele la elaborarea ascestui program si nici nu sunt specificate criteriile pe baza carora au fost selectati cei disponibilizati", a spus Mantescu.

Liderul sindical a precizat ca de la CFR Calatori nu s-a primit un astfel de program privind disponibilizari.

Salariatii CFR Marfa au fost in somaj tehnic la CFR sase luni, acesta urmand sa ia sfarsit la finalul lui 2009, activitatea in domeniul nefiind perturbata, declarat, in octombrie.

Secretar de stat in Ministerul Transporturilor, Gheorghe Popa, spunea, in luna octombrie, ca din iulie pana in septembrie, primele trei luni de aplicare a masurii somajului tehnic la CFR Marfa, in medie fiecare angajat a stat acasa 26 de zile.

S-a recurs la aceasta decizie ca urmare a scaderii drastice a volumului de lucru in 2009 fata de anul trecut.

Fostul directorul general al CFR Marfa, Calin Gratian, declara, la sfarsitul lunii iulie, ca perioada in care angajatii CFR Marfa sunt in somaj tehnic ar putea fi prelungita, in functie de evolutia economiei Romaniei, deoarece activitatea societatii a scazut la jumatate fata de anul trecut, masura fiind cea mai avantajoasa pentru salariati.

Acesta preciza ca, in 2005, la CFR Marfa erau 19.209 de salariati, cheltuielile cu "munca vie" fiind de 20,19 la suta, iar in 2008 erau 18.247 de angajati si aceste cheltuieli reprezentau 38,48 la suta.

La inceputul lunii iulie, aproximativ 7.000 de angajati ai CFR Marfa au intrat prin rotatie in somaj tehnic, unii dintre acestia dorind sa stea toate cele trei luni in somaj tehnic.

Cei 7.000 de salariati ai CFR Marfa din 17.500 au primit pe parcursul celor trei luni 75 la suta din salariul de baza corespunzator locului de munca.

Gratian Calin declara atunci ca aceasta masura inseamna o reducere a fondului de salarii cu aproximativ 25 la suta, iar corelata cu alte masuri reprezinta 32-33 la suta reducere.

Iulian Mantescu spunea atunci ca sindicatele sunt de acord in principiu cu aceasta solutie de moment, dar preciza ca nu este una buna pe termen lung.

Ministerul Transporturilor a pregatit un proiect de ordonanta prin care peste 10.300 de angajati vor fi concediati de la companiile din sectorul feroviar si vor primi dublul salariului mediu net pe economie, la data incetarii contractului de munca, indemnizatie de somaj si un venit lunar de completare pe parcursul a 20-24 luni, in functie de vechimea in activitate.

Cei mai multi angajati vor fi concediati de la CFR Marfa (6.700 persoane), CFR Calatori (1.032 angajati), Societatea de Intretinere si Reparatii Vagoane CFR IRV (800 salariati), CFR SA (600 posturi) si Societatea de Intretinere si Reparatii Locomotive si Utilaje CFR IRLU (500 de persoane). 

Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Vești proaste pentru angajații Tarom. Compania intră în reorganizare economică
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat miercuri, 24 aprilie, la Tulcea, că TAROM va primi până la finele lunii ajutor din partea Comisiei Europene şi apoi va intra într-o...
#angajati, #cfr, #disponibilizari, #marfa , #stiri CFR